10.06.2014 - 14:00
Els taxistes d’algunes ciutats europees protestaran demà contra les plataformes de la xarxa i aplicacions mòbils que ofereixen serveis per a compartir transport. Consideren que si hi ha intercanvi econòmic és competència deslleial. Es queixen perquè ells han de complir els requisits legals, com ara tenir una llicència, que no s’apliquen als conductors no professionals. A Barcelona s’ha convocat una vaga de taxis durant vint-i-quatre hores i una manifestació que sortirà a les 11.00 de la plaça de Catalunya.
Uber, aplicació creada als Estats Units, és especialment el maldecap de taxistes de tot Europa, que han decidit de protestar demà tots alhora.
En el cas concret d’aquesta aplicació, una vegada fet el trajecte, els qui han sol·licitat el servei paguen amb targeta de crèdit: Uber es queda el 20% del total i la resta és per al conductor.
Hi ha més plataformes, com Blablacar, que connecten vianants amb conductors i els permeten de posar-se d’acord per a fer plegats el trajecte. De vegades el conductor cobra per dur-los i de vegades tots els viatgers comparteixen les despeses.
El Ministeri de Foment espanyol ha dit avui que per poder compartir el cotxe particular en canvi de diners cal disposar d’una autorització de l’administració. En cas contrari, les multes per haver prestat aquests serveis, haver-los anunciats o haver-los contractats poden arribar a 18.000 euros.
El sector del taxi no és pas l’únic que demana la prohibició d’aquestes plataformes: el dels autobusos també.
Compartir les despeses del cotxe entre uns quants passatgers és una opció cada vegada més popular a l’hora de fer trajectes llargs.