09.06.2014 - 17:18
El compte enrere ja ha començat. Queden cent dies perquè els escocesos votin en referèndum si volen mantenir-se dins el Regne Unit o independitzar-se’n. ‘Escòcia hauria d’esdevenir un país independent?’, serà la pregunta a què els ciutadans hauran de respondre ‘sí’ o ‘no’ el 18 de setembre. Segons els últims sondatges, els unionistes guanyen la cursa electoral amb un 47% de suport. A favor de la secessió, hi votarien el 40%. La campanya pel no vol fer creure que als independentistes ‘se’ls acaba el temps’. Però el partit del primer ministre, Alex Salmond, confia a atreure els indecisos, que volten el 13% de l’electorat.
La campanya de ‘Yes Scotland’, que aplega els partidaris de la independència d’Escòcia, assenyala que dos indecisos de cada tres s’han decantat a favor del sí: ‘Necessitem un tomb del 6% a les enquestes. A les darreres eleccions escoceses, amb el mateix marge de temps que tenim ara, necessitàvem un 16%’, ha argumentat el primer ministre escocès, Alex Salmond, a la BBC.
Salmond confia que la ‘credibilitat’ de la campanya pel sí els portarà al triomf a les urnes. En canvi, els líders unionistes han dit als seus rivals que ‘se’ls acaba el temps’ i que ja no tenen més arguments per oferir a l’electorat.
‘Better Together’ (‘Millor junts’), que ha presentat a Glasgow la campanya per als cent dies vinents, ha llançat un missatge a tots els partits unionistes: acordar un pla per a transferir més competències a Edimburg i, així, seduir els ciutadans de les virtuts de mantenir-se dins la Gran Bretanya. ‘M’agradaria que els tres partits unionistes coincidíssim i féssim una proposta conjunta que pogués entrar en vigor immediatament després de les eleccions generals’, ha dit Alistair Darling, cap de la campanya. De fet, no fa gaires dies que el partit conservador de David Cameron va prometre als escocesos que tindrien més control sobre els imposts si votaven no a la independència.
En canvi, els independentistes apel·len a la prosperitat econòmica que podria aconseguir una Escòcia independent, però també a la possibilitat de construir una societat més justa socialment. ‘Escòcia esdevindria el catorzè país més ric del món desenvolupat. Tenim recursos naturals i experiència en una economia diversificada. Ara tindríem l’oportunitat d’invertir en equipaments públics, prendre decisions pròpies’, ha assegurat la vice-primera ministra escocesa Nicola Sturgeon.
La mà dreta de Salmond ha remarcat que els escocesos estan ‘interessats i implicats’ en el referèndum. ‘Hem d’aprofitar l’oportunitat de formar part del club dels països independents del món’, ha afegit.
Una enquesta recent elaborada per Populus apunta que el 52% dels escocesos creuen que una Escòcia independent seria econòmicament més dèbil que la resta del Regne Unit, mentre que el 48% consideren que la independència faria l’economia escocesa més forta que no pas ara.