Avalots al centre de Barcelona durant la manifestació per Can Vies

  • Un grup d'esvalotadors crema cotxes i contenidors · Milers de manifestants recorren la ciutat, un gruix acaba la protesta a la plaça de Sant Jaume

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
31.05.2014 - 21:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La manifestació per Can Vies va aplegar anit milers de manifestants (3.500, segons la guàrdia urbana i 20.000, segons els organitzadors). Sis detinguts -quatre adults i dos menors- i 225 identificats és el balanç final de la manifestació que va recórrer aquest dissabte el centre de Barcelona. La majoria de les identificacions es van produir de matinada a la confluència de la Gran Via amb Rocafort, on els Mossos d’Esquadra van encerclar més d’un centenar dels manifestants i els van obligar a identificar un per un (amb foto del DNI i filmació de cap a peus, segons alguns dels joves registrats). Entre les destrosses per la batalla campal entre la Rambla del Raval i l’avinguda de les Drassanes destaquen dos cotxes cremats -un totalment-, contenidors incendiats i vidres trencats de sucursals bancàries. 

Hi va haver moments de tensió al llarg del recorregut, entre part dels manifestants i dels antiavalots dels mossos. Un grup d’esvalotadors amb la cara tapada va atacar algunes oficines bancàries i va cremar alguns contenidors a l’avinguda de les Drassanes. Un altre gruix de manifestants va arribar a la plaça de Sant Jaume.

Els organitzadors no havien anunciat on es dirigien, primer alguns manifestants havien provat d’avançar cap a la ronda de Sant Antoni però els mossos els ho van impedir; van baixar per la Ronda Sant Pau i van entrar al Raval. Una vegada van arribar a les Rambles, davant de l’Arts Santa Mònica, un cordó policial els va impedir d’avançar. La situació estava prou calmada, només cremaven dos contenidors a les Drassanes, però a la Rambla del Raval va haver-hi avalots. Vegeu imatges a Twitter:

Al matí, acció per a treure runa de l’edifici 

Aquest matí desenes de persones s’han trobat a Can Batlló i han anat a l’edifici de Can Vies amb la intenció de reconstruir-lo. Protegits amb cascs d’obra, la seva intenció era reparar els danys causats durant l’enderrocament que l’ajuntament va aturar ahir. Aquesta era una de les condicions del Centre Social de Sants i la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) per a reprendre les negociacions. Els col·lectius gestors de Can Vies, però, es neguen a dialogar i han convocat a reconstruir l’edifici. 

L’acció, que fou convocada per l’assemblea de l’edifici ocupat Can Vies, ha començat pocs minuts abans de les onze del matí i ningú no ho ha impedit. El primer que s’està fent es desenrunar la part més visible de la casa, afectada per l’enderroc iniciat dilluns per l’Ajuntament de Barcelona. Desenes de persones estan separant la runa de les totxanes que pensen que encara es poden aprofitar per a la posterior reconstrucció. 

Desenes de persones s’han arrenglerat en una cadena humana des de Can Vies i al llarg del carrer de Sants fins a la seu del districte. Allà hi han avocat la runa que consideren que no es pot reaprofitar.

Trias demana als manifestants que no entrin a Can Vies perquè l’edifici està malmès

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va demanar ahir als manifestants que no entrin a Can Vies perquè l’edifici està greument malmès: ‘Si la gent vol anar a Can Vies que hi vagin, però només els hi demano una cosa: no entrin a l’edifici perquè està malmès, hi va la seguretat de la gent’.

L’Ajuntament atura l’enderroc de Can Vies, però els ocupants no volen negociar

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), propietària de la finca de Can Vies, va aturar ahir l’enderroc de l’edifici. Era una de les condicions del Centre Social de Sants i la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) per a reprendre les negociacions. Segons el comunicat de l’ajuntament, la decisió responia a la voluntat ‘d’afavorir el clima de diàleg’. S’hi va aixecar un perímetre de protecció per evitar qualsevol risc per a la gent. Amb tot, el col·lectiu que ocupava Can Vies abans del desallotjament va fer un comunicat per anunciar que no negociarien amb l’ajuntament i en què culpaven els mossos d’esquadra dels incidents d’aquesta setmana.

En el seu comunicat, l’Ajuntament diu que manté la intenció de trobar una solució ‘acordada i satisfactòria’ per a totes les parts i agraeix la mediació del Centre Social de Sants i la FAVB. 

Segons el comunicat, dijous l’Ajuntament de Barcelona va tornar a posar de manifest la voluntat d’arribar a un acord assistint a la trobada impulsada per les dues entitats i a què el col·lectiu de Can Vies no es va presentar. Per això el consistori demana ‘predisposició’ de totes les parts per a continuar dialogant: ‘El govern municipal insisteix que és possible de trobar solucions si tothom hi posa de la seva part i està convençut que hi ha alternatives positives per a garantir la continuïtat de les activitats de Can Vies.’

El Centre Social de Sants –històrica associació veïnal del barri– va reunir-se dijous amb el regidor del districte de Sants-Montjuïc, Jordi Martí i va presentar quatre propostes: aturar immediatament l’enderroc de l’edifici, permetre que torni el ‘col·lectiu d’usuaris’ a Can Vies, estudiar amb tècnics d’ambdues parts la rehabilitació de l’edifici i posar fi als aldarulls i la presència de policia en massa al barri. Els veïns van fer arribar les propostes al col·lectiu de Can Vies i el regidor les traslladà al batlle Xavier Trias.

Trias va respondre que estava disposat a aturar l’enderroc de Can Vies si els col·lectius vinculats al centre li ho demanaven com a condició per a negociar. Amb tot, va remarcar que Can Vies era construït sobre una zona verda i que hi havia una sentència judicial que n’ordenava l’enderroc, una acció que tard o d’hora –va dir– s’hauria d’executar. En declaracions a TV3 va recordar que deu dies abans del desallotjament havien ofert al col·lectiu la possibilitat de traslladar-se a un altre espai mentre es rehabilitava Can Vies, sabent que tard o d’hora n’hauria de marxar.

Ara com ara els veïns s’han retirat de les negociacions. Un dels portaveus del Centre Social de Sants va dir a Catalunya Ràdio que es retiren perquè ‘no podem seguir en un punt mort. Està sobre la taula i està en un punt que nosaltres no podem incidir més’. 

Els col·lectius del Centre Social Autogestionat de Can Vies van dir que ‘no tenen res a parlar’ amb l’ajuntament, al qual demanen que ‘els deixi en pau’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem