31.05.2014 - 06:00
Els Gegants del carrer d’Avall tenen una història ben peculiar: procedeixen d’una subhasta realitzada a Poblet a finals del segle XIX on totes les famílies del carrer hi van aportar un ral per poder-los comprar.
Aquest fet fa pensar que les figures de segona mà deuen ser força anteriors i segurament pertanyien d’alguna població de la vora. Segons Joan Amades, eren d’una parròquia de Reus. El mateix autor també explica que el gegant del barri d’Avall patí a principis de segle una caiguda i se li hagué de fer una testa nova.
Són peces fetes de fusta massissa tallada i tenen un valor molt important. Potser el que més riquesa artística els aporta és el fet que siguin tan simples i tinguin unes línies tan ben marcades. Aquest tret els hi dóna una elegància natural.
L’any 1981 van participar al rodatge de la pel·lícula ‘La Plaça del Diamant’ on apareixen amb els noms de ‘Pinxo’ i ‘Pinxa’, que és com se’ls anomena actualment. Aquests noms volen explicar-nos com són: eixerits i bona gent.
Els gegants del Carrer d’Avall no són gaire viatgers; surten poc del seu poble. Com que no són de propietat municipal, quan han de sortir és la seva colla gegantera qui té la darrera paraula.
Cal destacar que Montbrió del Camp ha estat anomenada moltes vegades com la població amb més gegants per càpita. En té ben bé una desena i d’aquests, dues parelles són centenàries: els del barri d’Avall i els del barri Major. Els del barri de Sant Antoni tenen una parella extreta del popular taller ‘El Ingenio’ que fa uns anys va tenir descendència. I també hi ha els gegants del Grup de Colònies de Montbrió – Vinyols, que són els més joves de la població.
Enllaços
Array