24.05.2014 - 06:00
Els impulsors del multireferèndum del 25 de maig mantindran les urnes al carrer contra el ‘segrest de la democràcia’, malgrat la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de prohibir aquesta votació perquè podria influir en els resultats de les eleccions europees. Els organitzadors ho han dit malgrat la resolució del Tribunal Suprem contra un recurs de mesura cautelaríssima que havien presentat contra la decisió de la junta electoral. El Suprem l’ha desestimat, i ha donat la raó a la junta electoral.
Els organitzadors han fet una crida a la ciutadania perquè participi i defensi les taules de vot de multireferèndum. Per això, ha emplaçat els ciutadans a treure taules al carrer de forma simbòlica aquest cap de setmana i que ‘inundin les xarxes’ d’imatges amb l’etiqueta #ATaula.
En un comunicat, els impulsors de la iniciativa han lamentat que la resolució del Tribunal Suprem ‘no entra gaire al fons de l’afer’ i que ‘es treu de sobre el tema sense gaire anàlisi’. No obstant això, ha valorat que un dels cinc magistrats, Celsa Picó, hagi emès un vot particular amb ‘una anàlisi jurídica ben raonada’. Per Picó, s’hauria d’haver acordat la suspensió de l’acord de la Junta Electoral Central. Els impulsors del multireferèndum esperen ara la resolució del contenciós administratiu.
Per Multireferèndum, la Junta Electoral Central i el Tribunal Suprem ‘intenten polititzar electoralment una convocatòria que res té a veure amb elegir representants sinó en reivindicar l’expressió directa de la ciutadania en afers d’interès públic’. ‘Nosaltres no caurem en aquestes provocacions i seguirem treballant per ampliar la democràcia i no per a retallar-la’, han avisat els impulsors.
El multireferèndum
El multireferèndum té el suport de més de quaranta col·lectius i entitats catalans i pretén consultar els ciutadans sobre els transgènics, el deute públic, la sobirania energètica i la llei d’ILP. A més, els ciutadans del Tarragonès, l’Alt i el Baix Camp podran respondre sobre BCN World; els de la Selva, el Pla de l’Estany, el Gironès, l’Alt i el Baix Empordà sobre la MAT; i els de la ciutat de Lleida sobre la gestió del servei de subministrament d’aigua.
La junta electoral espanyola va fer pública la resolució en resposta a una petició de la junta electoral de Tarragona.
L’acord de la junta també recorda que aquest acte ‘no pot ser considerat com a referèndum ni com a consulta popular’, perquè ‘per rebre aquesta qualificació és necessari que [els ciutadans] siguin convocats per les autoritats públiques competents d’acord amb l’ordenament vigent’.
En canvi, sí que creuen que s’hi ha d’aplicar l’article 53 de la LOREG que assenyala que ‘no es pot difondre propaganda electoral ni fer-se cap acte de campanya fins que aquesta no hagi acabat legalment’, i que no es pot fer propaganda electoral de cap mena ni als col·legis electorals ni al voltant. També prohibeix la presència ‘dels qui puguin dificultar o coaccionar el lliure exercici del dret de vot’.