On anirà el meu vot de les eleccions europees?

  • Algunes candidatures són integrades per partits que es distribuiran en grups diferents del parlament · Vegem quins grups formen la cambra i quins partits componen les llistes

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Bel Zaballa

21.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Diumenge els ciutadans podran votar a les eleccions al Parlament Europeu. Aquests comicis presenten particularitats respecte de les eleccions nostrades i de les dels parlaments espanyol i francès: en el cas de l’estat espanyol, aquest és una sola circumscripció electoral; i els diputats electes no es reparteixen per partits, sinó per grups parlamentaris europeus. Això fa que algunes llistes incloguin candidats que aniran a grups diversos, com és el cas de CiU o d’ICV-EUiA. També pot passar que partits que es presenten en coalicions diferents després vagin a parar a un mateix grup europeu. Tot plegat pot suscitar dubtes: On anirà el nostre vot? A quin candidat a la presidència europea dóna suport el partit que votem? Tot seguit mirem de respondre aquestes preguntes i més. 

—Quins grups hi ha al Parlament Europeu i quins partits en formen part? 

Grup Partit Popular Europeu (PPE). Format pel Partit Popular Europeu. Hi ha inscrits:
Partit Popular
Unió Democràtica per Catalunya
VOX
Unió per a un Moviment Popular

Grup Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (S&D). Format pel Partit dels Socialistes Europeus. Hi són inscrits: 
Partit dels Socialistes de Catalunya
Partit Socialista del País Valencià
Partits Socialista de les Illes Balears
Partit Socialista francès

Grup Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE). És format pel Partit de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa i pel Partit Demòcrata Europeu. Hi ha inscrits: 
Convergència Democràtica de Catalunya
Moviment Demòcrata

Ciutadans i UPyD han demanat d’entrar-hi, però tot apunta que no ho faran. De fet, el cap del grup, Guy Verhofstadt, ja els va barrar el pas fa uns dies.

Grup dels Verds / Aliança Lliure Europea (Verds/ALE).
Format pel Partit Verd Europeu, on hi ha inscrits Iniciativa per Catalunya, Equo i els nord-catalans Europa Ecologia; i l’Aliança Lliure Europea, on hi ha Esquerra Republicana de Catalunya, el PSM-Entesa Nacionalista, el Bloc Nacionalista Valencià i els nord-catalans Unitat Catalana. També hi participen els membres del Partit Pirata Europeu.

Grup Esquerra Europea. Format pel Partit de l’Esquerra Europea, l’Aliança de l’Esquerra Verda Nòrdica i més partits no afiliats. Hi ha:
Esquerra Unida, Partit Comunista Francès. 

Grup Conservadors i Reformistes Europeus
És format per l’Aliança dels Conservadors i Reformistes Europeus i el Moviment Polític Cristià d’Europa. No en forma part cap partit del país. 

Grup Europa de la Llibertat i la Democràcia 
Format pel Moviment per l’Europa de les Llibertats i de la Democràcia i més partits ultres. Actualment no hi ha cap partit del país. 

Cal tenir present que, a diferència d’allò a què estem acostumats, als grups del Parlament Europeu no hi ha disciplina de vot.


—Quines coalicions es presenten? On anirà el meu vot si voto CiU? I ICV-EUiA? I ERC-NEC?

Vists els grups i els partits que els integren, apareixen alguns interrogants: Com es repartiran els diputats de candidatures que després aniran a grups diferents? Si voto CiU, el meu vot anirà al grup dels Liberals o al del PP? Quins membres de la llista són de CDC i quins d’UDC? Si voto la candidatura d’ICV-EUiA, em representarà un eurodiputat dels Verds o de l’Esquerra Unida? Votarà Ska Keller com a presidenta de la CE o Alexis Tsipras?…

Anem a pams. Repassem les principals coalicions que es presenten a l’estat espanyol i a quins partits pertanyen els primers candidats:

Coalició per Europa: Formada per CDC, UDC, PNB, Coalició Canària i Compromís per Galícia. 

Els primers candidats de la llista són, per ordre: Ramon Tremosa (CDC), Izaskun Bilbao (PNB), Francesc Gambús (UDC) i José Javier Morales (CC). Els dos primers eurodiputats que surtin i el quart aniran a l’Aliança dels Liberals i Demòcrates, on hi ha CDC i PNB, i on hi ha hagut Coalició Canària quan ha tingut representació. El tercer, Francesc Gambús, aniria al grup del Partit Popular. 

Esquerra Plural: Formada, entre més, per IU, ICV, EUiA, EUPV i Anova.

Els primers candidats de la llista són, per ordre: Willy Meyer (IU), Paloma López (IU), Ernest Urtasun (ICV), Marina Albiol (EUPV), Marina Lidia (Anova). Els membres de la llista d’IU, EUiA i EUPV que surtin elegits aniran al grup de l’Esquerra Europea. Mentre que Urtasun (ICV) serà l’únic que anirà al grup dels Verds. 

L’Esquerra pel Dret de Decidir: Formada per ERC, Nova Esquerra Catalana i Catalunya Sí.

Encapçalen la llista: Josep-Maria Terricabras (ERC), Ernest Maragall (NECat) i Jordi Solé (ERC). ERC és membre de l’Aliança Lliure Europea, de manera que, en principi, tots els electes entrarien en aquest grup. Terricabras no tanca la porta a la possibilitat que algú de la candidatura pugui anar a algun altre grup, com el socialista. En declaracions a Catalunya Ràdio va dir: ‘Ernest Maragall podria demanar entrar al grup parlamentari socialista. Això no seria cap problema per a nosaltres: tant de bo poguéssim tenir diputats nostres a tres o quatre grups parlamentaris.’ Però Terricabras va matisar després en declaracions a VilaWeb que això passaria solament si el grup socialista es comprometés a defensar la consulta de Catalunya.

Primavera Europea: Formada per Compromís, Equo, Chunta Aragonesista i més. El cap de llista és Jordi Sebastià, de Compromís; el segueix Florent Marcellesi (Equo) i Ángela Labordeta (CHA). En aquest cas, el primer i el tercer entrarien al grup de l’ALE, mentre que el segon aniria al grup dels Verds. En tot cas, Verds i ALE formen un sol grup al parlament. 

Això ens porta a una altra situació curiosa: els eurodiputats d’ERC, ICV, Compromís i Equo que surtin elegits acabaran formant part del mateix grup parlamentari, el dels Verds/ALE.

Els Pobles Decideixen. Format per EHBildu i BNG, entre altres.
Tots els candidats s’inscriuen en el grup dels Verds/ALE.
 

—Quin és el candidat a presidir la CE de cada partit europeu? Com s’elegirà?

Finalment, una de les novetats d’aquestes eleccions és que els membres del nou parlament votaran el president de la Comissió Europea. Qui té l’última paraula sobre aquesta presidència, però, és el Consell Europeu. Tal com explicava Laura Ruiz Trullols en aquest informe, el Consell farà una proposta de candidat tenint en compte el resultat de les eleccions i després de negociar amb els grups de la cambra. Aquest candidat exposarà el seu programa al parlament, que haurà d’acceptar-lo per majoria absoluta. Per assegurar que el Consell tingui en compte els resultats de les eleccions, les grans famílies polítiques han decidit de presentar candidats a la Comissió, que han fet visibles durant la campanya i debats per forçar que els caps d’estat i de govern els tinguin en compte.

Aquests són els candidats de cada partit europeu: 

Partit Popular Europeu (PP, UDC, VOX): Jean-Claude Juncker

Partit Socialista Europeu (PSOE, PSF): Martin Schulz

Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (CDC, PNB): Guy Verhofstadt

Partit Verd Europeu (ICV, Compromís, Equo): Ska Keller i José Bové

Partit de l’Esquerra Europea (IU, EUiA, EUPV, Podemos): Alexis Tsipras 

Pirates Europeus (Pirates de Catalunya, Pirates del País Valencià): Amelia Andersdotter i Peter Sude

L’Aliança Lliure Europea (ERC) no ha designat cap candidat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem