L’Alguer encara les eleccions municipals més fragmentades

  • Avui els sis candidats participen en un debat en català sobre l'estat de la llengua

VilaWeb

Redacció

14.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La caiguda inesperada del govern de Stefano Lubrano a l’Alguer el mes de novembre, quan tot just feia un any i mig de les eleccions, ha forçat un avançament electoral al dia 25 de maig, juntament amb les eleccions europees. Són unes eleccions municipals que es presenten diferents, en molts aspectes, a les de fa dos anys. En primer lloc, s’hi preveu una gran abstenció, motivada per una desafecció creixent arran de les pugnes polítiques d’aquests darrers mesos; i, en segon lloc, arrenquen amb un panorama polític més fragmentat que mai, sense cap coalició d’esquerres i amb una coalició de dretes que també ha perdut la fidelitat de partits importants, com la de la Unió de Centre, que participa en la coalició del socialdemòcrata Mario Bruno; i dels Reformadors Sards, que a última hora va abandonar la coalició i ha decidit de no presentar-hi cap llista.

Avui les entitats catalanistes de l’Alguer han organitzat un debat (17.30, Fundació META) sobre l’estat de la llengua a la ciutat. És previst que el debat es faci en català, però s’ha de veure si tots sis candidats el saben. És ben sabut que parlen correctament la llengua, pel cap baix, l’ex-síndic Stefano Lubrano, que ara es presenta amb una llista pròpia, juntament amb Mario Bruno, que va donar suport a Lubrano en els darrers comicis; i Enrico Daga, que també havia donat suport a Lubrano i que ara és el candidat del Partit Democràtic. Les entitats que l’organitzen són Òmnium Cultural de l’Alguer, Obra Cultural, Ateneu Alguerès, l’Associació per a la Salvaguarda del Patrimoni Històric i Cultural de l’Alguer i l’Escola d’Alguerès Pasqual Scanu.

No s’hi presenta cap partit independentista

En aquestes eleccions, que tenen un caràcter molt local i força diferenciat del panorama electoral sard per la mena de coalicions que s’han format, no s’hi presenta cap partit marcadament sobiranista: la coalició independentista de Michela Murgia, Sardegna Possibile, que va rebre un cop fort en les passades eleccions sardes, no hi presenta cap candidatura; i ni l’històric partit independentista Indipendenza Repùbrica de Sardigna (iRS), ni els sobiranistes Rossomori ni el nou Partit dels Sards, tampoc no s’hi presenten. Sí que hi presenta una candidatura el Partit Sard d’Acció (PSd’AZ), que forma part de la coalició de centre-dreta, igual que en les darreres eleccions, i que en les eleccions sardes havia començat a abraçar tesis sobiranistes.

Incògnita pel suport al Moviment 5 Estels de Beppe Grillo

Una de les principals incògnites és la resposta que tindrà el vot de protesta, que es preveu molt alt, igual que l’abstenció. I en aquest punt, pren una importància especial el fet que presenti candidatura el moviment de l’humorista Beppe Grillo, Moviment 5 Estels, que en les darreres eleccions italianes fou la força més votada a l’Alguer i que va néixer precisament per a capitalitzar la indignació dels ciutadans.

Heus ací els candidats i les llistes que donen suport a cadascun:

Candidatura de Mario Bruno

Li donen suport quatre llistes, força heterogènies, inclosos ex-comunistes (Esquerra Cívica de l’Alguer), la Unió de Centre, que en les darreres eleccions va formar part de la coalició de centre-dreta, i la llista cívica de Bruno, formada per militants en actiu del Partit Democràtic.

Per l’Alguer amb Mario Bruno. Bruno és un històric dirigent del Partit Democràtic (PD), que en les darreres eleccions va donar suport precisament a Stefano Lubrano com a candidat de la coalició de centre-esquerra encapçalada pel PD; la major part dels membres de la seva llista són militants en actiu del PD: Raimondo Cacciotto, Gabriella Esposito, Gavino Tanchis, Matteo Tedde, Roberto Barbieri, Elisabetta Boglioli, Umberto Borlotti, Gaetano Carboni, Francesca Carta, Ciro Cocco, Marco Correddu, Vittorio Curedda, Giuseppe Angelo Fadda, Giuseppina Idili, Giampiero Manai, Martina Marella Masala, Marina Millanta, Salvatore Motzo, Mario Nonne, Riccardo Paddeu, Giuseppina Piccone, Chetti Ros, Maria Rosaria Sanna Enedina, Gerolamo Pietro Sartore.

Esquerra Cívica de l’Alguer. És una llista formada, entre més, per antics membres de l’històric partit comunista Refundació Comunista: Paola Correddu, Bruno Enna, Selene Fiori, Roberto Iannacone, Natasha Lampis, Monica Martinez, Marta Moccia, Costantino Monti, Giovanni Luca Muroni, Mario Oliva, Francesco Pedrini, Sara Piga, Vincenza Sibia, Giovanna Maria Tanda, Francesco Tatti, Daniela Saiu, Massimo Bardino, Anna Maria Goi, Giampietro Moro.

Unió de Centre: Ansini Antonina, Paola Baldino, Alberto Bamonti, Eva Maria Bianchi, Giampietro Cherchi, Toni Daga, Anna Maria Dettori, Luca Fauro, Alessandro Loi, Odilia Liguori, Donatella Marino, Gianfranco Marrosu, Nadia Nieddu, Piera Monica Pulina, Davide Saccu, Raffaele Salvatore, Francesco Silanos, Manuela Tinteri, Massimiliano Veronese, Pietro Dore, Massimo Simula, Emanuela Muglia, Battista Mureddu, Carmen Marras.

Unió Popular Cristiana: Giovanni Cherchi, Giuseppe Foddai, Antonio Giuseppe Ara, Antonino Branca, Francesco Canu, Giuseppe Caria, Antonio Chirra, Stefania Cuccu, Alessandro Deriu, Tomaso Dinapoli, Massimiliano Fadda, Pietro Meloni, Valeria Moccia, Giuliano Mulas, Desiree Mura, Linda Oggiano, Alessandro Nasone, Giuseppina Piga, Donatella Riu, Mauro Ruiu, Giuseppina Sanna, Gian Carlo Scognamillo, Silvia Zanibellato.

Candidatura de Graziano Porcu

És el candidat del Moviment 5 Estels de Beppe Grillo
Moviment 5 Estels: Marco Busdraghi, Salvatore Bussu, Giuliano Carta, Derriu Antonio, Derriu Daria, Roberto Ferrara, Stefania Guerra, Fabio Manca, Massimo Marafioti, Sandra Pankiewicz, Marta Maria Perucca, Lucia Puddu, Michele Sechi, Vincenzina Silanos, Massimiliano Soddu, Pierpaolo Soggiu, Pasqualino Sotgia, Luisa Usai.

Cadidatura de Maria Grazia Salaris

És la candidata del partit de Berlusconi i que encapçala la coalició de partits de dreta, molt semblant a la coalició que es va presentar a les eleccions sardes del mes de febrer, incloent el sobiranista Partit Sard d’Acció. Salaris, però, es va presentar en les anteriors eleccions en una llista pròpia, separada de la coalició de centre-dreta. L’elecció de Salaris és una de les raons per les quals els Reformadors Sards i la Unió de Demòcrates Cristians no han volgut formar part de la coalició.

Força Itàlia: Pasqualina Bardino, Federica Caboni, Monica Chessa, Elena Fonnesu, Anna Mura, Veronica Solinas, Sefora Salis, Giorgia Vaccaro, Nunzio Camerada, Bruno Caria, Andrea Da Passano, Angelo Martinez, Gennaro Monte, Claudio Monti, Giuseppe Musu, Alessandro Battista Salvatore Ibba, Michele Pais, Antonello Peru, Andrea Pintus, Maurizio Pirisi, Leonardo Polo, Luca Porcu, Giovanni Sotgiu.

Partit Sard d’Acció: Roberto Pasqualino Vittorio Trova, Giuseppina Marongiu, Sabrina Aranzanu, Salvatore Cappai, Gianfranco Cattogno, Sabrina Costantino, Luigia Daga, Ruben Dell’Anna, Fabio Del Giudice, Assunta Delogu, Sara Delogu, Maria Carmela Deriu, Giuseppe Izza, Roberto Meloni, Salvatore Angelo Meloni (noto Angelo), Salvatore Christian Mulas, Maria Giovanna Paddeu, Pietro Paolo Piras, Massimo Piras, Nadia Salis, Daniele Sardu, Cristiana Trova, Giovanni Vacca, Piera Maria Peana.

Nou Centre-Dreta: Lilia Fois, Patrizia Ogno, Angelina Nieddu, Anna Gnani, Rita Salvatori, Alessia Soro, Laura Venturi, Daniela Roberta Filippelli, Stefano Goffi, Giuseppe Paolo Mancino, Angelo Mannu, Roberto Maninchedda, Marcello Meloni, Antonio Muroni, Rosario Paolino, Francesco Manconi, Claudio Urgias, Rodolfo Valentino, Salvatore Doppiu, Angelo Ibba, Cesare Emiliano Piras.

Germans d’Itàlia: Gianfranco Langella, Eleonora Delerci, Diego Giammarco, Anna Maria Sanna, Claudio Sini, Daniela Melas, Giovanni Flumene, Maria Cigliano, Damiano Marceddu, Santino Piras, Giovanni Pinna, Rossella Quattrone, Sandro Pecchegnino, Giovanni Solinas, Roberto Agostino D’Angelo, Massimo Canu.

Candidatura de Stefano Lubrano

L’ex-síndic es torna a presentar a les eleccions. En aquesta ocasió, però, en una única llista cívica i sense cap més llista coalitzada, sense el paraigua del Partit Democràtic.

Pacte Cívic Lubrano Síndic: Riccardo Boccaletti, Anna Di Perla, Piero Argiolas, Liliana Lacana, Giuseppe Mussi, Antonella Sabina Spano, Pietro Satta, Gustavo Antonio Marco Muraglia, Raffaela Caneo, Ugo Picciafuoco, Rita Giordano, Giovanni Manca, Anna Maria Pollice, Domenico Luigi Cerri, Pino Michele Paddeu, Pasquale Francesco Antonio Langasco, Antonio Richard Monti, Daniele Benedetto Monachella.

Candidatura d’Enrico Daga

Daga es va enfrontar fa dos anys amb Mario Bruno, perquè Bruno havia escollit Lubrano com a candidat de la coalició de centre-esquerra en lloc d’ell. Però un cop Lubrano va assumir el poder, Daga i Bruno van desfermar, junts, la crisi que mesos després va acabar fent caure Lubrano. Daga és, aquesta vegada sí, el candidat del Partit Democràtic, que en aquesta ocasió, a diferència de fa dos anys, es presenta en una llista única.

Partit Democràtic: Bove Giovanna, Calvia Francesco noto Franco, Carboni Claudio, Gianpietro Contu noto Gianni, Correddu Paola, Antonia Agostina Desogos nota Tonina, Fabrizio Madeddu, Chiara Manconi, Melis Mariano Andrea, Meloni Lorena, Meloni Rosaria, Bruno Nurra, Moretti Elisa, Oggiano Luisa, Oliva Andrea Francesco, Pinna Rossana, Beniamino Pirisi noto Mimmo, Sagrati Lorenzo, Sanna Giovanni, Scala Gavino, Serra Delia, Solinas Michela Luigia, Torturu Sabrina, Zucca Giovanni.

Candidatura de Fiorella Tilloca

Un dels partits que també va donar al govern de Lubrano, ara es presenta en una candidatura separada, marcadament d’esquerres.

Esquerra Ecologia i Llibertat: Valdo Di Nolfo, Maria Graziella Serra, Marco Budruni, Antonella Cossu, Stefano Gallo, Franca Manca, Francesca Elisa Marrosu, Daniela Meloni, Tiziana Anna Musti, Roberto Pacecca, Giuseppe Picchedda, Giovanni Piredda, Fabrizio Simonic, Antonio Spanu, Luca Tilloca, Giuseppe Piga, Nazaro Tilloca.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem