07.05.2014 - 06:00
Ahir el Tribunal Constitucional (TC) va declarar inconstitucional l’euro per recepta, però va reconèixer la constitucionalitat de les taxes judicials catalanes. D’aquesta manera, estimava parcialment el recurs presentat pel govern espanyol contra l’establiment d’aquests dues taxes per part del govern de la Generalitat. Ambdues taxes havien estat paralitzades automàticament el gener de l’any passat, quan el TC va admetre a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol.
L’executiu de Mariano Rajoy va recórrer contra l’euro per recepta i les taxes judicials decidides per la Generalitat, adduint que envaïen les seves competències i que trencaven la unitat de mercat i la igualtat en la prestació dels serveis públics. Quan el recurs va ser admès a tràmit, tots dos imposts van restar suspesos cautelarment en espera de sentència.
Ahir, doncs, el TC anul·lava l’euro per recepta, una taxa sobre els medicaments que la Generalitat va aplicar el 23 de juny de 2012. Fins que no fou suspès, el gener de l’any passat, el govern havia recaptat 45,7 milions, segons el Departament de Salut. En aquell moment, la conselleria havia remarcat que, comparant el segon semestre del 2012 –en què la mesura s’havia aplicat– i el mateix període del 2011, el nombre de receptes havia baixat d’un 21%.
L’euro per recepta també es va establir a la comunitat de Madrid i el govern espanyol també el va impugnar. Igual com en el cas de Catalunya, s’hi va suspendre la mesura cautelarment, per bé que continua pendent de sentència.
Via lliure a les taxes judicials
En canvi, el TC va avalar les taxes judicials aprovades per la Generalitat, que també havien estat objecte de recurs pel govern espanyol. El govern, doncs, podrà tornar a aplicar aquestes taxes, que havien entrat en vigor el 2 de maig del 2012. La previsió de la conselleria era de recaptar entre 11 milions i 12 milions cada any. En els set primers mesos d’aplicació, del 2 de maig al 30 de novembre, la Generalitat ja havia recaptat 6,1 milions