06.05.2014 - 17:31
Les eleccions europees poden ser un moment de gran creixement de l’extrema dreta. Per això SOS Racisme i una trentena d’entitats han impulsat la campanya ‘No votis injustícia‘, amb què volen alertar de l’avenç de la ultradreta i del discurs de l’odi. Diuen que els bons resultats dels partits xenòfobs són per un discurs que combina ‘l’euroescepticisme del moment i l’arribada de fluxos migratoris’. Ara que s’acosta la campanya electoral de les europees del 25 de maig, aquestes entitats difonen el lema ‘Primer els de casa? No. Primer, justícia’, un missatge de responsabilitat col·lectiva per a frenar el racisme.
Entre les entitats impulsores de la campanya, hi ha el Centre d’Acolliment per a Estrangers de Santa Coloma, la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Mataró, la Unitat contra el Feixisme i el Racisme del Clot i la Fundació Sant Roc de Badalona. Segons que han explicat, l’estratègia per a divulgar la campanya es basa en quatre eixos: organitzar l’acció local al carrer, penjar cartells per tot el territori, visitar actes i espais on assisteixin possibles votants i difondre el missatge de campanya a través de les xarxes socials i una pàgina web.
La campanya, oberta a tots els activistes que vulguin formar-ne part, té tres objectius: en primer lloc, fer ‘justícia contra el racisme’ i aconseguir que tothom tingui reconeguts els seus drets a l’estat espanyol. En segon lloc, ‘unir forces’ entre les entitats compromeses amb la lluita contra el racisme i ‘trobar un espai de debat’ amb vista a les eleccions europees i a les municipals. Finalment, aconseguir que tingui incidència municipal i fer arribar el missatge a tanta gent com sigui possible, ‘perquè la lluita contra el racisme és ciutadana’.
Segons el portaveu de la plataforma Badalona Som Totes i Tots, Ricard Vilaregut, a llarg termini les entitats volen fer una ‘feina constant’ de sinergia per crear espais de debat, aconseguir ‘cordons sanitaris per a evitar els discursos xenòfobs’ i evitar episodis de ‘macroracisme i microracisme’. SOS Racisme explica que la campanya ‘va adreçada a uns discursos que s’apliquen als partits xenòfobs d’arrel feixista i racista’, però que no va dirigida a ‘colors polítics sinó a les idees’.
El portaveu de la Plataforma Antiracista de Salt, Mostaphà Shaimi, ha destacat que ‘el racisme és una amenaça real’ i que la tendència del ‘vot xenòfob’ puja. I ha advertit que el racisme a Catalunya ‘no sols s’ha d’identificar amb Plataforma per Catalunya’ sinó que també pot ser més ‘subtil, com en certes ordenances cíviques que cauen en qüestions de discriminació’. Així doncs, ha fet una crida a la necessitat de ‘parlar del racisme en aquest país’ i ha apel·lat a la responsabilitat col·lectiva’.