07.05.2014 - 06:00
Arran de les multitudinàries manifestacions de les últimes diades en favor de la independència de Catalunya i de la gran mobilització a les Balears contra el TIL, el govern espanyol i el PP es van treure de la màniga un concepte d’arrel franquista: la majoria silenciosa. Empren aquest terme per minimitzar l’èxit d’aquelles manifestacions i atribuir-se el suport de tothom qui no hi va prendre part directament. Doncs bé, la nova edició del ‘Diccionario de la Real Academia Española’ (DRAE), que es publicarà a final d’any, registra i defineix per primera vegada ‘majoria silenciosa’.
En l’edició actual, del 2001, la definició del terme ‘majoria’ no inclou pas l’afegit de ‘silenciosa’. En la nova, sí. I es defineix així: ‘En el debat polític, majoria que suposadament compon la generalitat dels ciutadans que no expressen públicament l’opinió.’
L’origen de l’expressió
El president nord-americà Richard Nixon fou el primer de fer servir aquesta expressió. En un discurs televisat el 3 de novembre de 1969, en plena guerra del Vietnam, quan les protestes i els moviments civils omplien els carrers de les principals ciutats, va demanar el suport de ‘la majoria silenciosa’.
Aquest mateix concepte fou adoptat pel franquisme els últims anys de la dictadura i els primers de la transició. Era un recurs per a menystenir els ciutadans que sortien al carrer demanant la democràcia i l’amnistia dels presoners polítics. (Més informació.)
I fa ben pocs mesos que el PP l’ha recuperat. Per exemple, en aquestes declaracions de la vice-presidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, l’endemà de la Via Catalana: ‘El govern [espanyol] té l’obligació d’escoltar tothom, també aquells qui es queden a casa seva, les majories silencioses que tenen dret que hom els defensi les llibertats i les opinions.’
I el president de les Illes, José Ramón Bauzá, l’endemà de la mobilització contra el TIL, va qualificar els manifestants de ‘minoria sorollosa’.