18.04.2014 - 09:36
El secretari d’Organització de CDC, Josep Rull, aposta perquè el proper govern que surti d’unes eleccions sigui de concentració, si li toca gestionar la construcció d’un nou estat. ‘Si el poble decideix crear una nova realitat, un nou estat, el govern tindrà la funció principalíssima de fer-ho, i es necessitarà un govern molt ampli, transversal, potent, inclusiu, amb moltes forces, perquè serà una situació extraordinària’, ha declarat en una entrevista a l’agència ACN. La diputada d’ERC i vice-presidenta del parlament, Anna Simó, ha dit que coincidia amb el punt de vista de Rull.
Ho ha expressat així en un piulet a Twitter:
Ho veig igual “@vpartal: Un govern de concentració hauria d gestionar la construcció d nou estat, segons @joseprull http://t.co/I2nTjra3dJ“
— Anna Simó (@AnnaSimo) April 18, 2014
Agafant de model el cas d’Escòcia, Josep Rull opina que aquest executiu de concentració en tindria prou amb un any i mig per construir les estructures d’estat i negociar amb el govern espanyol i amb la comunitat internacional la proclamació de la independència.
Siguin plebiscitàries o no les properes eleccions, Rull constatat la necessitat que el nou executiu sigui fort si les urnes han apostat per la construcció d’un nou estat català. ‘Si la majoria del poble vol l’estat propi, el nou Govern ha de gestionar que això sigui viable, que vol dir negociar-ho, que vol dir construir els instruments d’estat i que quan es proclami aquest nou estat català, aquest nou estat sigui viable’, ha remarcat el dirigent de CDC, que ha recordat que el procés ‘no s’acaba amb la consulta, sinó amb la declaració d’un nou estat’.
Rull ha parlat d’un Govern ‘amplíssim’, no només incorporant ERC, sinó tots els partits partidaris del dret a decidir. I és que el secretari d’Organització de CDC ha remarcat que Catalunya estaria davant d’un ‘autèntic procés constituent’, i ‘com més ampli i transversal sigui l’executiu millor’. De fet, ha recordat que el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat aquesta legislatura que calen ‘instruments excepcionals davant de moments excepcionals’.
‘Negociar la proclamació d’un nou estat’
Si el poble català s’expressa a favor de la creació d’un estat propi en una consulta o en unes eleccions plebiscitàries, ha continuat Rull, el Parlament i el president de la Generalitat estarien ‘legitimats per negociar la proclamació d’aquest nou estat’. En aquest punt, s’ha referit al model escocès, on el govern d’Alex Salmond ja ha establert que es dóna un any i mig abans de declarar la independència en cas que guanyi el referèndum del 18 de setembre. En aquests divuit mesos, haurà de negociar amb l’executiu britànic i amb la comunitat internacional, a més de construir les estructures d’estat que necessitaria un hipotètic estat escocès.
A parer de Rull, a Catalunya també cal un temps ‘raonable’ per negociar i construir les eines necessàries perquè l’estat català fos viable, i ha opinat que el termini que s’ha marcat Salmond també podria ser aplicable per al cas català. ‘La diferència és que ells tenen un estat disposat a negociar, i nosaltres no’, ha lamentat, tot afegint que Catalunya, precisament per aquest motiu, ha de tenir unes estructures d’estat ‘molt sòlides per fer el pas endavant’. ‘Tu pots tenir tota la voluntat, però si no tens una hisenda pròpia, recursos per fer front a les obligacions els primers mesos o control les infraestructures estratègiques, és molt complicat tirar-ho endavant’, ha reflexionat.
Després d’aquest període de negociació, és quan es produiria una declaració d’independència, que seria unilateral si no hi hagués un acord amb el govern espanyol. Rull dibuixa aquest escenari tant després d’una consulta, que és la prioritat de CDC, com després d’unes eleccions plebiscitàries en cas de no poder convocar el poble a les urnes el 9 de novembre.
No hi haurà oferta de PP i PSOE
Mentre no arriba aquest moment, Rull ha advertit PP i PSOE que ‘estan perdent un temps valuosíssim’. El convergent ha titllat d’estètic el moviment que ha fet el secretari general dels socialistes espanyols, Alfredo Pérez Rubalcaba, perquè ‘si anés més enllà d’una estricta gestualitat, voldria dir que reconeix la possibilitat de votar’.
‘Quan es fa una proposta d’aquestes característiques, si se li vol donar transcendència, seriositat i rigor, el primer que hauria de fer Rubalcaba és demanar una entrevista amb Rajoy’, ha continuat Rull.
En tot cas, ha trobat ‘molt poc versemblant i plausible’ que finalment pugui haver una proposta de PP i PSOE, i ha apostat perquè Catalunya vegi fent tot allò que depèn d’ella mateixa, construint els marcs necessaris per decidir i construir un nou estat.