16.04.2014 - 14:40
L’associació Societat Civil Catalana tindrà el primer examen el 23 d’abril al teatre Victòria de Barcelona. Aquell dia faran la presentació pública, després d’haver aprovat avui el full de ruta, que han presentat al Col·legi de Periodistes de Barcelona. ‘Tenim intenció de donar veu als catalans que hi ha dins l’armari’, ha dit Ramon Bosch, un dels promotors.
A diferència d’algunes associacions similars, Societat Civil Catalana acceptaria una consulta sobiranista si fos legal i acordada: ‘Si els partits polítics es posen d’acord en el respecte al marc democràtic i de dret, no hi tenim res a dir’, ha assegurat Joaquim Coll, un altre dels promotors. Quan la consulta sigui convocada, Societat Civil Catalana es pronunciarà. De moment, els seixanta fundadors diuen que volen ‘donar veu i mobilitzar’ els catalans contraris a la independència.
Segons el manifest amb què es van presentar fa setmanes –que ha aplegat més de 5.000 adhesions–, Societat Civil Catalana vol representar allò que en diuen el ‘sentiment majoritari de la societat catalana’. Diuen que com que, fins ara, els ciutadans que rebutgen la independència s’han mantingut en silenci fa una impressió errònia. ‘Hi ha un moment en què no sortir de l’armari fa pensar que tots pensem igual’, ha dit la vice-presidenta, Susana Beltran.
El president de l’associació, Josep Rosiñol, ha destacat la independència de Societat Civil Catalana respecte dels partits polítics. Diu que la majoria dels cinc mil adherits no militen en cap formació, ni tan sols el president i la vice-presidenta. I entre els qui hi militen, Rosiñol ha explicat que hi ha gent de tot l’espectre polític: ‘De CDC, UDC, PSC, PPC, C’s, i UPyD.’
Segons els promotors, Societat Civil Catalana no vol esdevenir un contrapunt de l’Assemblea Nacional Catalana: ‘No estarem pendents de què facin els altres.’ Tanmateix, el principal acte que preparen és una mobilització l’Onze de Setembre a Tarragona. La intenció és reivindicar l’espanyolitat de Catalunya en un acte que ha de començar a les 18.08.
Tant la ciutat com l’hora escollida tenen una explicació històrica, per bé que de dos fets molt allunyats: Tarragona, perquè fou la capital de la Hispania Citerior romana, una de les dues províncies en què es va dividir la península Ibèrica durant l’època de domini romà; i les 18.08 perquè el 1808 fou quan començà de la guerra del Francès (que ells anomenen ‘guerra de la independència espanyola’).
A més de l’acte convocat l’11 de setembre i de la presentació de la setmana entrant, Societat Civil Catalana fa una crida per Sant Joan. Els promotors de la iniciativa no s’han aventurat a parlar de la capacitat de mobilització que tindrien aquestes jornades. I s’han limitat a demanar a tots els contraris a la independència que s’hi afegissin. A més, han fet extensiva la crida a tots els ciutadans de la resta de l’estat espanyol.
Som Catalunya Somos España
A més dels quatre membres de la junta directiva, a la conferència de premsa del Col·legi de Periodistes també hi havia la diputada de Ciutadans Carmen de Rivera, una de les signants del manifest. I José Domingo, ex-diputat de Ciutadans i coordinador de la plataforma Som Catalunya Somos España, entitat convocant dels darrers actes espanyolistes, tant el 12 d’octubre com el 6 de desembre de l’any passat.
Domingo, acabada la conferència de premsa, ha avançat que, ben probablement, Som Catalunya Somos España desapareixeria, perquè Societat Civil Catalana ja representava el sentiment contrari a la independència.