Salmond crearà un grup amb tots els partits i amb experts de fora d’Escòcia per a negociar la independència

  • El primer ministre escocès anunciarà avui que les discussions amb Londres en cas d'una victòria del sí començarien abans del final del setembre

VilaWeb
ACN
12.04.2014 - 10:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre escocès, Alex Salmond, crearà un grup de negociadors amb membres ‘de tot l’espectre polític’ i ‘d’Escòcia i més enllà’ per a pactar amb Londres les condicions de la independència i el procés de transició en cas d’un vot pel sí en el referèndum del 18 de setembre. El cap del Partit Nacional Escocès (SNP) explicarà el procés a seguir immediatament després de la consulta en cas d’una victòria dels independentistes durant un discurs avui a la tarda al congrés de la seva formació a Aberdeen. ‘El grup començarà les negociacions amb Westminster abans del final del setembre’, dirà Salmond a la seva militància, segons un avanç del discurs difós a la premsa.

Els escocesos votaran en un referèndum el 18 de setembre si volen ésser independents o no. L’objectiu del govern escocès, que encapçala Alex Salmond, és proclamar la independència el 24 de març de 2016, un any i mig després d’un hipotètic vot afirmatiu a la consulta. Avui, seguint amb el seu exercici d’explicar el procés cap a l’estat propi, Salmond anunciarà la intenció de crear un equip de negociadors.

Aquest autoanomenat ‘Team Scotland’ hauria de defensar a Londres els interessos del futur nou estat escocès i pactar-hi qüestions com el repartiment d’actius i passius, l’ús de la lliura esterlina i el procés d’entrada del nou país a la Unió Europea. ‘La retòrica de campanya s’haurà acabat’, dirà Salmond, que afegirà que ‘la feina de debò començarà’ just l’endemà de la consulta. 

Els governs britànic i escocès van firmar el 15 d’octubre de 2012 l’Acord d’Edimburg segons el qual Londres dóna permís al govern d’Alex Salmond per a fer un referèndum legal i vinculant i totes dues parts es comprometen a treballar plegades ‘sigui quin sigui el resultat’. El pacte els obliga a garantir la millor solució tant per als interessos dels escocesos com dels ciutadans del Regne Unit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any