S’estenen les tancades al País Valencià en defensa de l’escola en català

  • Quatre escoles de Castelló, una de València i una d'Alaquàs s'afegeixen a la protesta • Els membres d'Escola Valenciana i STEPV també es tancaran a les seus respectives

VilaWeb
Redacció
10.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les tancades a col·legis del País Valencià, per protestar contra l’eliminació d’unitats en català per part del govern, es van estenent. Ja fa setmanes que pares i mestres de dos centres d’Ontinyent (Martínez Valls i Bonvista) i un d’Alaquàs (el Ciutat de Cremona) hi dormen cada nit. I ara s’han afegit a la protesta quatre escoles de Castelló (Mestre Canós, Herrero, Antonio Armelles i Bisbe Climent), una de València (Ramiro Jover) i una altra d’Alaquàs (Clara Campoamor). Una part de la comunitat educativa d’aquests centres passarà la nit als gimnasos i menjadors escolars com a mostra de refús a la decisió del govern valencià. A més, Escola Valenciana i STEPV faran una tancada simbòlica a les seus respectives aquesta nit. Ben probablement, la protesta s’anirà estenent aquestes setmanes vinents.

Dissabte, gran mobilització a València

A banda els tancaments, les protestes i mobilitzacions no s’aturen. Divendres es farà la Trobada d’Escola Valenciana de secundària i batxillerat de l’Alacantí i dissabte la Trobada d’Escoles en Valencià de la Vall d’Albaida a Bèlgida. Són dues ‘expressions de defensa i dignificació de la nostra escola’, diu l’entitat. També dissabte es faran les marxes ‘per l’escola pública i en valencià’ organitzades per Escola Valenciana, el Ciutat de Cremona d’Alaquàs i la Plataforma per l’Ensenyament Públic. Les marxes, en quatre columnes, començaran a les 17.30 i confluiran a la plaça de Manises de València a les 18.00.

Tot i que les accions de protesta continuen multiplicant-se i guanyant adhesions, el govern no canvia d’actitud, ans s’hi referma, i la tensió entre la conselleria i la comunitat educativa s’intensifica. ‘Les famílies que vulguen matricular en valencià tenen a disposició l’assessorament d’Escola Valenciana; les que vulguen matricular en castellà que s’adrecen a María José Català’, va dir Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana. I va afegir: ‘No escolta les famílies dels centres afectats, ni s’até als fets, i això li passarà factura. Ella ho sap.’

Escola Valenciana considera que les famílies no tenen lliure elecció del programa lingüístic perquè no totes les escoles públiques ofereixen ensenyament en català. L’entitat demana a la consellera que especifiqui quants alumnes calen per a formar un grup de català i recorda que només amb dos n’hi ha hagut prou per a modificar a mitjan curs una línia de català al CP Pare Català de València.

‘Hi ha una política educativa orquestrada per atacar l’ensenyament públic i en valencià’, s’exclama Escola Valenciana. I posa l’exemple del Col·legi Ciutat de Cremona d’Alaquàs, amb més de vint famílies disposades a matricular-hi els fills que van topar amb la decisió de la conselleria de tancar-lo. L’entitat també denuncia que en els casos de centres amb doble línia (català i espanyol) en què el consell escolar ha hagut d’escollir quina havia d’eliminar, la conselleria ha forçat que fos la de català.

L’origen de la protesta

El col·legi que va engegar la protesta, ja fa més de quaranta dies, és precisament el Ciutat de Cremona, on pares i mestres s’han aplegat en la plataforma TotsSomCremona. Tot seguit, ara fa dues setmanes, s’hi van afegir el Martínez Valls i Bonavista d’Ontinyent, organitzades amb la plataforma Prou, nascuda al gener per articular les accions a tot el país. VilaWeb va relatar en aquest reportatge en vídeo el cas d’aquestes escoles.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem