07.04.2014 - 06:00
El Quebec fa avui les eleccions més renyides dels últims temps. El govern sobiranista, del Partit Quebequès, en minoria, va convocar fa exactament un mes eleccions avançades pel blocatge que exercia l’oposició. ‘Si volem que el Quebec avanci, hem de posar fi al blocatge de l’oposició. Per això he pres la decisió de dissoldre l’Assemblea Nacional i convocar eleccions immediatament’, va argüir aleshores la primera ministra de Quebec, la independentista Pauline Marois.
Però aleshores els sondatges indicaven un suport majoritari i creixent al partit de govern, que aspira a obtenir majoria absoluta i a convocar un tercer referèndum sobre la independència. De fet, Thomas Muclair, líder del Partit Nou Democràtic, de tendència socialdemòcrata, i antic ministre del Partit Liberal del Quebec, ha dit que si el Partit Quebequès guanya està convençut que Marois convocarà un referèndum independentista. Marois no ho ha confirmat explícitament, però sí que ha dit que si aconseguia una majoria àmplia encarregaria un estudi per analitzar el futur del Quebec dins el Canadà i fora. Amb tot, sembla cada vegada més difícil que el Partit Quebequès guanyi per majoria.
Aquestes darreres setmanes els sondatges indiquen que el suport del Partit Liberal del Quebec, federalista, ha crescut i que podria guanyar les eleccions. El darrer sondatge, publicat aquest cap de setmana, li atorga la victòria amb un 38% dels vots, mentre que els sobiranistes del Partit Quebequès n’obtindrien un 29%. Ara, en realitat, en el sistema quebequès no compta el percentatge de vots en l’àmbit nacional sinó la victòria en cadascuna de les 125 circumscripcions electorals. I si s’analitza des d’aquesta perspectiva, el Partit Quebequès podria vèncer, car és previst que guanyi en les circumscripcions francòfones menys poblades. En les darreres eleccions, tan sols fa dos anys, va guanyar, sense majoria absoluta, i obtingué 54 escons dels 125 de l’Assemblea Nacional. Sigui com sigui, els resultats són incerts i seran seguits amb molta atenció per la comunitat internacional.