Les portades de la ‘victoria’

  • Repassem què deien alguns diaris afectes al règim franquista l'endemà de la fi de la guerra de 1936-1939

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Martí Crespo

31.03.2014 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’1 d’abril de 1939, amb el famós ‘últim comunicat de guerra‘ (àudio) del quarter general de Francisco Franco, es va posar fi oficialment a la guerra del 1936-1939. Només els diaris de l’època afectes al règim franquista van poder explicar-ho, l’endemà; la resta de capçaleres, senzillament, van desaparèixer. Us proposem de repassar-ne algunes portades.

El diari madrileny Abc, l’1 d’abril de 1939, obria l’edició amb una immensa fotografia de l’escultura de la deessa Cibeles de Madrid i el titular següent: ‘Madrid se libera del terror.’ ‘La Cibeles, desprendiéndose, por mano de niños, la coraza protectora que usó en los años rojos, es un símbolo del Madrid que se libera del terror.’

A Barcelona, la portada del diari La Vanguardia explicava avui fa setanta-cinc anys ‘la última etapa de las operaciones militares’ amb un gran titular: ‘Almería, Murcia y la ciudad y Base naval de Cartagena, incorporadas a España.’ En una columna es destacava el reconeixement de la ‘España Nacional’ per part d’uns quants països nòrdics i al centre de la pàgina es reproduïa un ‘document importantíssim’ del batlle de Barcelona, Miquel Mateu i Pla, i del president de la Diputació, Josep Maria Milà i Camps. També hi havia referències a Madrid: ‘Incorporado a la España nacional, recobra su ritmo ordinario.’ I en un racó, a dalt de tot, apareixia el comunicat de guerra del quarter general del ‘Generalísimo’, signat a Salamanca el dia abans, 31 de març de 1939.

Per a trobar les portades amb el repetit últim comunicat de guerra, cal cercar el dia 2 d’abril. Tant Abc com La Vanguardia el reproduïen a tota pàgina, cadascú amb el seu estil: el diari madrileny, amb un peculiar mapa de la península Ibèrica encapçalat pel titular ‘El día de la victoria’; i el rotatiu barceloní, sense cap imatge, declarava ‘Franco, caudillo victorioso’ per damunt del comunicat. També hi havia espai, a la part baixa de la pàgina, per a una sèrie de breus sobre el reconeixement dels EUA al nou règim, la benedicció del sant pare al poble espanyol i el telegrama enviat per Franco a Adolf Hitler: ‘El pueblo español y yo personalmente le damos las gracias cordialmente por sus felicitaciones con motivo de la victoria definitiva de nuestras armas, en Madrid. En las horas difíciles, el pueblo español ha reconocido a sus verdaderos amigos.’

Podeu trobar portades de més diaris de l’època a la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica espanyola. I en aquest article es poden veure les portades de ‘Arriba’ i ‘Gaceta de Alicante’ de l’1 d’abril de 1939, després de la caiguda de l’última ciutat del nostre país, dos dies abans.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem