‘L’Ebre no es ven’

  • Més de deu mil manifestants desafien la pluja i marxen en to festiu i reivindicatiu al Delta de l'Ebre · Us n'oferim una crònica en vídeo

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Redacció

31.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més de deu mil manifestants es van aplegar ahir a Sant Jaume d’Enveja (Montsià) i van caminar fins a Deltebre (Baix Ebre) per protestar contra el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre del govern espanyol. Malgrat la pluja, la manifestació fou concorreguda i tingué un esperit reivindicatiu, ferm i festiu. Convocats per la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), a més de veïns, hi assistiren manifestants de la resta del país, diputats i representants de tots els partits, llevat del PP, i membres d’entitats com ara l’ANC. Us n’oferim una crònica en vídeo, amb declaracions tots els partits polítics presents, ciutadans i ebrencs il·lustres, com Germà Bel, economista i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN).


La manifestació començà puntualment, a dos quarts de dotze del migdia, mentre encara plovia. La capçalera la formaven membres de la PDE, amb les samarretes blaves, i el conegut nus antitransvasament. Entre pancartes contra el ministre Cañete, banderes blaves i estelades, els manifestants van recórrer els tres quilòmetres que separaven Sant Jaume d’Enveja (Montsià) i Deltebre (Baix Ebre).

‘Lo riu és vida’ i ‘L’Ebre no es ven’ van ser dues de les consignes més repetides. El portaveu de la plataforma, Manolo Tomàs, va explicar just abans de començar la marxa que amb la mobilització d’ahir començava una nova etapa de lluita molt complicada, una vegada més, i va demanar suport de tothom i de tot el país per a ‘no sentir-se sols’. ‘No cedirem, com no ho hem fet mai, davant aquesta imposició que ens ve des del govern espanyol’, va dir, i va qualificar el pla hidrològic del ministre Cañete de ‘marxa militar a les Terres de l’Ebre’.

Així mateix, va dir que cala un pla hidrològic que preservés el futur del delta i de les terres de l’Ebre i que deixés d’alimentar l’especulació i la pressió sobre l’Ebre, ‘que no dóna per a tant’. Per Tomàs, mitjançant les mobilitzacions socials com la d’ahir, els processos que la PDE obrirà a l’Audiència espanyola aviat i l’acció de la Comissió Europea, ‘aquest pla s’aturarà, no hi ha alternativa’.

‘Per què no es fan plans hidrològics semblants al Tajo’

En la marxa, hi van participar dirigents polítics, aplegats sota una pancarta que deia ‘Per Catalunya, salvem lo Delta’. Hi havia, per exemple, l’eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, que es va preguntar per què no es feien plans hidrològics semblants al Tajo. La resposta, senzilla: ‘Perquè Portugal és un estat i Catalunya no. Si tinguéssim estat propi blindaríem més el futur del cabal ecològic del riu i al futur del Delta’. Josep Maria Terricabras, candidat d’ERC a les eleccions europees, va dir que ‘la batalla de l’aigua és la batalla de la vida’, i va donar suport incondicional a la lluita en favor del riu. També va parlar Joan Herrera, líder d’ICV, que va assegurar que aquesta batalla es guanyaria amb coherència. I David Fernàndez, de la CUP, va dir que els ciutadans ja havien demostrat que tenien prou força per a aturar plans com aquest i que ho tornarien a fer.

Germà Bel, per una altra banda, va dir que amb un ministre com Miguel Arias Cañete era evident que calia fer un estat nou, de dalt a baix, ‘perquè amb gent com Cañete queda clar que no podem canviar res’.

El punt culminant arribà en el moment de travessar el riu Ebre pel pont del Passador, que uneix els dos municipis. Al final de la manifestació, a l’Ajuntament de Deltebre, es va llegir el manifest de la Plataforma i, entre actuacions musicals, la colla castellera Xiqüelos i Xiqüeles del Delta va aixecar un pilar de quatre amb una pancarta de refús al pla del govern espanyol.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem