Catalunya i Escòcia, unides també en un mapa

  • Un apassionat de la cartografia situa la toponímia escocesa sobre el territori català

VilaWeb

Redacció

29.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Andrew Redmond Barr és un escriptor escocès apassionat pels mapes i cofundador del National Collective, un moviment d’artistes i creatius en favor de la independència d’Escòcia. Unint la seva passió cartogràfica amb el seu activisme polític, a la seva web té una secció de mapes imaginatius entre els quals n’hi ha un de nom ben curiós: ‘Independència: where Catalonia meets Caledonia.

Si l’obriu us trobareu un mapa de Catalunya, però amb els topònims canviats pels d’Escòcia (o Caledònia, com en deien els romans). Barr el va fer el 2012 col·locant els principals noms d’indrets escocesos sobre el territori català, basant-se en el criteri de similituds: la capital escocesa, Edinburgh, apareix en el lloc de Barcelona; Glasgow és on hi ha Lleida; Aberdeen és situada a l’alçada de Girona, i les terres altes escoceses ocupen el lloc del Pirineu.

Barr descriu el projecte amb aquestes paraules: ‘Són dues nacions unides per l’autodeterminació, Escòcia i Catalunya, que comparteixen moltes semblances polítiques i històriques, i són exemples capdavanters de moviments pacífics cap a la independència.’

Així, Barr recorda que Catalunya, com Escòcia, és una de les nacions més antigues d’Europa i va perdre la independència el 1714, poc després dels escocesos (1707). I encara afegeix més paral·lelismes i llaços d’unió: ‘Tots dos països tenen els seu autogovern i, de fet, l’arquitecte català Enric Miralles va encarregar-se de la construcció del nou edifici del parlament escocès, el 1999.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem