Espanya s’estova a l’hora d’aplicar sancions contra Rússia pel referèndum de Crimea

  • Representa amb Grècia, Xipre, Itàlia, Portugal els estats de la UE que demanen que no es corri a sancionar Putin

VilaWeb

Redacció

20.03.2014 - 17:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després d’haver exhibit una gran bel·ligerància amb el referèndum de Crimea i de condemnar-ne la suposada il·legalitat emparada per Rússia, el govern espanyol ha afluixat el discurs i quan ha arribat el moment de decidir sancions contra el govern de Putin s’ha frenat. Els estats membres de la UE han dit que estaven decidits a sancionar Rússia, però segons l’agència Reuters, hi ha un grup de països que no ho veu gaire clar: Grècia, Xipre, Itàlia, Portugal i Espanya.  

Les raons esgrimides són difuses, i hi ha l’argument que cal anar a poc a poc per evitar ‘una escalada de la tensió’. Però són evidents els interessos econòmics que frenen una acció dura, contundent i coherent amb el la vehemència del discurs dels dies previs al referèndum. Són destacables les declaracions del ministre d’Afers Estrangers, José Manuel García Margallo,  que dilluns va dir: ‘La UE i Rússia estan condemnades a entendre’s. Compartim un mateix continent, tenim interessos econòmics molt pròxims, entre els quals hi ha interessos energètics comuns, i seria bo que Rússia i la UE restablissin un clima de confiança’.

Ara mateix hi ha una llista aprovada pels estats membres de la UE amb vint-i-un noms de gent a qui s’aplicarien restriccions de mobilitat entre els estats membres de la Unió i congelació de comptes bancaris que tinguin a l’exterior. Els afectats serien deu polítics russos, tres oficials militars i vuit crimeans.

Els Vint-i-vuit han avisat que si Rússia continua la política hostil amb Ucraïna, i si envaeix o intervé a la part oriental d’Ucraïna, la de població majoritàriament russòfona, les sancions serien més contundents; es podria ampliar el nombre d’afectats en la llista dels vint-i-un sancionats i es podrien aprovar sancions comercials i financeres.  

L’agència Reuters afegia avui, però, que les amenaces de sancions contra Rússia haurien posat molt nerviosos els inversors d’aquest país, i que això podria condicionar la posició de duresa dels estats de la UE.

Segons el president francès, François Hollande, els dirigents europeus han d’aplicar un ‘principi de fermesa però també de negociació’. ‘Si Rússia accepta obrir negociacions, si hi ha una baixada de la tensió, no hi haurà altres sancions’, ha dit Hollande. Però ha amenaçat que ‘si hi ha una escalada de les reivindicacions il·legítimes, si hi ha operacions de tropes o amenaces hi haurà altres sancions’.

El president francès ha dit que ‘la diplomàcia i l’economia van lligades’ perquè cal que hi hagi pressió. Hollande ha dit que, per tant, ‘les sancions econòmiques, encara que no s’apliquin avui, s’han de considerar o, en tot cas, preparar’. La cancellera alemanya, Angela Merkel, també ha dit aquest dijous que la UE aplicaria les sancions de tipus 3 -les econòmiques, comercials o energètiques- si hi ha una escalada de la situació a Ucraïna.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem