La Universitat de Lisboa denuncia pressions d’Espanya contra un acte acadèmic sobre Catalunya

  • El director de la Facultat de Dret publica un article molt dur contra l'actitud del govern espanyol

VilaWeb
Redacció
19.03.2014 - 18:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Facultat de Dret de la Universitat de Lisboa va fer a final de febrer un seminari acadèmic sobre el procés polític que viu Catalunya. A la jornada hi van participar experts en dret, política i història de Catalunya i va ser inaugurat pel conseller de Presidència, Francesc Homs. Avui, el director de la facultat que va organitzar l’acte, Eduardo Vera-Cruz Pinto, ha publicat al diari portuguès Público un contundent article denunciant les pressions i l’actitud de l’estat espanyol per impedir que es fes el seminari.

Vera-Cruz explica quin va ser l’objectiu de la jornada i en defensa el perfil acadèmic. I parla de l’intent de ‘silenciar una qüestió d’aquesta importància i dimensió per conveniència del govern d’Espanya; cedir a eventuals pressions de la seva diplomàcia perquè la Universitat no en parli; seguir la “directiva” de la Comissió Europea sobre la qüestió com una “restricció acceptable” a allò que es pot discutir i allò que no es pot discutir; entendre com a “propaganda independentista” qualsevol iniciativa que pretengui tractar de la qüestió; confondre posicions personals legítimes sobre les reivindicacions polítiques dels catalans amb anàlisis preconcebudes i parcials d’allò que passa en actes acadèmics sobre la qüestió; acceptar que la manipulació de la història pels partidaris de les causes polítiques nacionalistes és feta tan sols per una de les parts; tot això són actituds que formen part d’una història superada i d’un passat que no volem repetir. Les normes legals, també les fonamentals, són qüestionades i debatudes a la universitat en una confrontació entre l’ètica de la política i la manera de ser del dret. La Facultat de Dret de Lisboa està en aquest futur.’

Juntament amb Homs, a l’acte hi van participar el director de la Universitat, Jorge Duarte, i el secretari general del Diplocat, Albert Royo. El diplomàtic Francesc Vendrell va pronunciar una conferència sobre l’autodeterminació i el dret internacional. Vendrell és professor de relacions internacionals de la Johns Hopkins University i a Bolonya, i ex-representant de la Unió Europea i de la missió especial de les Nacions Unides a l’Afganistan. Just abans del seminari, VilaWeb publicava aquesta entrevista, en què Vendrell reflexionava sobre el dret de decidir i la independència de Catalunya.

També es va fer un debat moderat per la periodista Fátima Campos Ferreira en què van intervenir el jutge i president del Tribunal d’Apel·lació de Lisboa, Luís Vaz das Neves; els professors de la Facultat de Dret de Lisboa, Eduardo Vera-Cruz Pinto i Nuno Cunha Rodrigues; el president de l’Institut d’Estudis Superiors de l’Acadèmia de Ciències de Lisboa, Adriano Moreira; la catedràtica de dret constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona i portaveu del Col·lectiu Praga, Mercè Barceló; i el periodista Ruben Carvalho. Van cloure el seminari el vice-rector de la Universitat de Lisboa, António Feijó, i el president del Consell Científic de la Facultat de Dret de la Universitat de Lisboa, Pedro Pais de Vasconcelos.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem