19.03.2014 - 18:42
La Facultat de Dret de la Universitat de Lisboa va fer a final de febrer un seminari acadèmic sobre el procés polític que viu Catalunya. A la jornada hi van participar experts en dret, política i història de Catalunya i va ser inaugurat pel conseller de Presidència, Francesc Homs. Avui, el director de la facultat que va organitzar l’acte, Eduardo Vera-Cruz Pinto, ha publicat al diari portuguès Público un contundent article denunciant les pressions i l’actitud de l’estat espanyol per impedir que es fes el seminari.
Vera-Cruz explica quin va ser l’objectiu de la jornada i en defensa el perfil acadèmic. I parla de l’intent de ‘silenciar una qüestió d’aquesta importància i dimensió per conveniència del govern d’Espanya; cedir a eventuals pressions de la seva diplomàcia perquè la Universitat no en parli; seguir la “directiva” de la Comissió Europea sobre la qüestió com una “restricció acceptable” a allò que es pot discutir i allò que no es pot discutir; entendre com a “propaganda independentista” qualsevol iniciativa que pretengui tractar de la qüestió; confondre posicions personals legítimes sobre les reivindicacions polítiques dels catalans amb anàlisis preconcebudes i parcials d’allò que passa en actes acadèmics sobre la qüestió; acceptar que la manipulació de la història pels partidaris de les causes polítiques nacionalistes és feta tan sols per una de les parts; tot això són actituds que formen part d’una història superada i d’un passat que no volem repetir. Les normes legals, també les fonamentals, són qüestionades i debatudes a la universitat en una confrontació entre l’ètica de la política i la manera de ser del dret. La Facultat de Dret de Lisboa està en aquest futur.’
Juntament amb Homs, a l’acte hi van participar el director de la Universitat, Jorge Duarte, i el secretari general del Diplocat, Albert Royo. El diplomàtic Francesc Vendrell va pronunciar una conferència sobre l’autodeterminació i el dret internacional. Vendrell és professor de relacions internacionals de la Johns Hopkins University i a Bolonya, i ex-representant de la Unió Europea i de la missió especial de les Nacions Unides a l’Afganistan. Just abans del seminari, VilaWeb publicava aquesta entrevista, en què Vendrell reflexionava sobre el dret de decidir i la independència de Catalunya.
També es va fer un debat moderat per la periodista Fátima Campos Ferreira en què van intervenir el jutge i president del Tribunal d’Apel·lació de Lisboa, Luís Vaz das Neves; els professors de la Facultat de Dret de Lisboa, Eduardo Vera-Cruz Pinto i Nuno Cunha Rodrigues; el president de l’Institut d’Estudis Superiors de l’Acadèmia de Ciències de Lisboa, Adriano Moreira; la catedràtica de dret constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona i portaveu del Col·lectiu Praga, Mercè Barceló; i el periodista Ruben Carvalho. Van cloure el seminari el vice-rector de la Universitat de Lisboa, António Feijó, i el president del Consell Científic de la Facultat de Dret de la Universitat de Lisboa, Pedro Pais de Vasconcelos.