18.03.2014 - 06:00
La crisi entre Rússia i occident per Ucraïna conté interessants elements geopolítics que analitzem en aquest vídeo. Després de dècades d’observar el conflicte des d’un prisma ideològic, ara el marc geopolític esdevé molt més clar: la disputa, sense necessitat de grans discrepàncies polítiques, es manté per la tensió geopolítica.
Quan l’URSS es va separar en quinze repúbliques, va seguir l’esquema soviètic. A l’URSS les repúbliques federades eren totes de la perifèria, i això aportava un coixí geogràfic a Rússia respecte dels seus veïns, especialment respecte dels seus enemics. Rússia de seguida es va adonar que la destrucció de l’URSS havia estat un enorme error històric, perquè l’afeblia notablement –Putin ha arribat a dir que havia estat la desgràcia més gran de la història.
Però va reaccionar immediatament i va maldar per controlar els països formalment independents, amb l’única excepció dels països bàltics, que ja havien fet massa camí. I això amb dos objectius: mantenir el coixí històric que li proporcionava la Unió Soviètica i mantenir l’accés a les mars càlides, que només és possible a Crimea i la mar Negra.
Per a conservar el control d’un instrument especialment útil, Rússia ha hagut de crear estats fantasma, que serveixen sobretot per a fer xantatge a les ex-repúbliques. Segons com es comporten aquestes ex-repúbliques soviètiques, Rússia les pressiona més o menys amb aquestes independències. Moldàvia, per exemple, no s’ha acostat a Romania i la Unió Europea i per això Rússia no ha reconegut el Transdnièster com a estat independent. En canvi, com que Geòrgia s’ha acostat a l’OTAN, Rússia ha reconegut com a independents Ossètia del Sud i Abkhàsia, dues repúbliques georgianes.
La gran pregunta ara és què passarà a Crimea. Ucraïna ja no la recuperarà mai. Però Rússia què en farà? Segurament jugar amb Ucraïna i fer-hi xantatge. Si Ucraïna s’acosta a la Unió Europea, Rússia pot reconèixer la independència de Crimea o annexionar-la directament.