Les dones del 1714 i el 1939

  • L'Ajuntament de Barcelona recupera el paper de les dones durant la història

VilaWeb

Redacció

06.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Barcelona va avançar-se al Dia Internacional de la Dona, que se celebra el 8 de març, i ahir al vespre va fer-ne l’acte institucional. Fou a la sala Moragues del Born Centre Cultural. L’acte, que va durar amb prou feines una hora, va servir per a recordar el paper de les dones en dos moments clau de la història del país, el 1714 i el 1939.

L’encarregada de parlar de les dones del segle XVIII va ser Patrícia Gabancho, autora del llibre ‘Les dones del 1714‘, coeditat per l’Ajuntament de Barcelona i Grup 62, i amb il·lustracions de Francesc Artigau, il·lustracions que des d’ahir es poden veure al Born Centre Cultural. ‘Les dones, quan ens enfrontem a la història, hem de fer dues coses: rescabalar de l’oblit les dones que han participat en els fets històrics i projectar una visió diferent sobre la història. Perquè la història l’escriuen els vencedors, però la recorden els vençuts.’ Així, Gabancho va fer un petitíssim tast de les dones de qui parla en el seu llibre i que la immensa majoria de la població desconeix: l’emperadriu Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel, casada amb l’arxiduc Carles a l’església de Santa Maria del Mar de Barcelona, que quan tenia tan sols vint-i-dos anys va quedar-se sola a la capital catalana per arbitrar els conflictes interns del bàndol austriacista; l’espia austriacista Marianna de Copons; la vídua del general Moragues, Magdalena Giralt; o la monja austriacista Manuela Desvalls.

L’ajuntament també va voler reconèixer les dones de l’exili del 1939. Per això va premiar la historiadora Núria Sales i Folch, filla dels exiliats catalans Joan Sales –autor de la novel·la ‘Incerta Glòria’– i Núria Folch, editora. Núria Sales i Folch, de vuitanta-un any, va pujar a l’escenari amb les seves vambes esportives i va agrair el premi molt breument. Llicenciada en història, deixebla de Vicens Vives i Pierre Vilar, Sales ha escrit ‘Història dels mossos d’esquadra’ (1962), ‘Els botiflers’ (1981), ‘Els segles de decadència (segles XVI-XVIII)’ (1989) i ‘La revolució catalana de 1640’ (1991). Finalment l’Ajuntament de Barcelona també va voler distingir la feina de l’Encyclopedia Britannica. Al públic hi havia l’actual cònsol general del Regne Unit a Barcelona.

El premi Maria Aurèlia Capmany, per a tres homes

‘No són dones, per què els doneu un premi?’ Aquest crit, mig per riure, mig de debò, va sentir-se entre el públic en el moment que Jaume Clotet, David de Montserrat i Lluís Galter pujaven a recollir el XXVIII premi Maria Aurèlia Capmany, que atorga l’Ajuntament de Barcelona. Amb els quinze mil euros del premi podran fer una peça audiovisual de ficció d’una hora de durada que es titularà ‘L’altra mirada. El 1714 de Marianna Copons’. Copons, ja esmentada per Gabancho, va ser una aristòcrata i espia de la causa austriacista.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem