Desercions a l’exèrcit ucraïnès mentre els EUA amenacen Rússia d’expulsar-la del G-8

  • L'OTAN diu que els moviments russos amenacen la pau a Europa · Putin accepta un grup de negociació després de parlar amb Merkel per telèfon

VilaWeb
VilaWeb

Redacció

03.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conflicte a Crimea creix d’hora en hora. Segons fonts russes, el nou comandant en cap de la marina de guerra d’Ucraïna, Denis Berezovski, nomenat dissabte pel nou govern d’Ucraïna, ha desertat i ha jurat fidelitat al poble de Crimea i a les forces russes. El govern ucraïnès ho ha negat, però la gran majoria d’agències internacionals ho donen per bo i parlen d’un seguit de desercions dins l’exèrcit ucraïnès a Crimea. El govern ucraïnès, mentrestant, ha mobilitzat els reservistes i ha ordenat als comandants que posin en estat d’alerta de combat les seves unitats. A més, ha fet una crida a la comunitat internacional perquè ajudi el país en aquest conflicte i ha assegurat que els moviments de tropes russes a Crimea són una declaració de guerra.

L’OTAN diu que els moviments russos amenacen la pau a Europa i els EUA amenacen d’expulsar Rússia del G-8

El secretari general de l’OTAN, Anders Fogh Rasmussen, va emetre un comunicat ahir, abans de la reunió urgent del consell de l’Aliança Atlàntica per parlar de la situació a Ucraïna. Rasmussen diu que les accions russes a Ucraïna amenacen la pau i la seguretat d’Europa i insta Rússia a aturar les activitats militars i les amenaces. En cas contrari, diu, les relacions entre l’OTAN i Rússia en sortiran perjudicades. 

El president dels Estats Units, Barack Obama, i el de Rússia, Vladímir Putin, van parlar dissabte durant una hora i mitja per telèfon, una durada que demostra la gravetat de la situació. I si Obama va amenaçar Putin d’aïllament polític i econòmic, ahir el secretari d’estat, John Kerry, va dir que Rússia podria ser expulsada del G-8 si no es feia enrere.

Putin accepta un grup de contacte per a resoldre el conflicte d’Ucraïna

Putin va dir a Obama que l’autorització del parlament rus per a activar les tropes a Crimea solament pretenia garantir ‘el dret de Rússia de protegir els seus interessos i els de la població russòfona’. I ahir, en una nova trucada diplomàtica d’Angela Merkel, el president rus va acceptar que es creés un grup de negociació per a mirar de resoldre el conflicte. Merkel va retreure a Putin la ‘inacceptable intervenció russa a Crimea’ i el va instar a negociar. Putin, segons fonts alemanyes, ho va acceptar. L’objectiu del grup de contacte és començar un diàleg polític per resoldre la crisi. Aquest grup fóra supervisat per l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa, que precisament avui es reuneix a Viena per sospesar la possibilitat d’enviar observadors a Ucraïna.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem