Santi Vila: ‘El Pla Hidrològic de l’Ebre és lesiu per a la conservació del riu’

  • El Departament de Territori i Sostenibilitat estudia si el cabal mínim aprovat contravé la Directiva Marc de l’Aigua de la Unió Europea

VilaWeb
Redacció
28.02.2014 - 17:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha denunciat que el Pla Hidrològic per a la Conca de l’Ebre aprovat pel govern espanyol és ‘lesiu per a la conservació del riu, per a la seva sostenibilitat ambiental i perquè no impedeix la regressió i la salinització’. Segons Vila, l’Ebre ‘és un riu amb uns indicadors fràgils que hem de conservar entre tots’.

Per aquest motiu, el Departament estudia si el cabal mínim de 3.220 hectòmetres cúbics anuals aprovat pel tram final del riu contravé la Directiva Marc de l’Aigua de la Unió Europea. El conseller ha assegurat que ‘contestarem amb tota la contundència per la via administrativa’.
 
En tot cas, el llindar mínim aprovat es troba a una distància ‘descomunal’ dels 7.000 hectòmetres cúbics anuals que defensava el govern. El Departament considera que la fixació d’aquest cabal mínim respon a les demandes d’aigua a la conca del riu, per abastir els nous regadius projectats. El Pla preveu passar de 965.000 hectàrees de regadius a 1,41 milions, amb un augment estimat del consum d’aigua de 7.880 hectòmetres cúbics anuals  (el 55% de l’aportació natural de l’Ebre) als gairebé 10.000 hectòmetres cúbics (gairebé el 70% de l’aigua de la conca).
 
No obstant això, l’increment de regadius compromet l’aigua disponible als trams més baixos de l’Ebre i també la seva qualitat, molt amenaçada amb l’increment  de la concentració salina. En aquest sentit, el mínim fixat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient espanyol no té en compte els requeriments ambientals reals del tram més baix de la conca i el paper dels seus cabals pel que fa al fre a la intrusió salina i a l’aportació de sediments i nutrients. Vila ha lamentat que ‘al 2014, el criteri per fixar el cabal d’un riu encara sigui político territorial’.
 
D’altra banda, el govern espanyol tampoc ha considerat les peticions de la Generalitat per revisar i corregir la delimitació, designació i tipologia de les masses d’aigua al tram baix del riu i al Delta de l’Ebre. Aquesta mancança i errors detectats en poden comprometre la correcta gestió, especialment de les zones humides i de l’estuari del Delta, una zona declarada Reserva de la Biosfera.
 
Segons ha denunciat el conseller, ‘no hi ha hagut marge per negociar’ amb el ministeri espanyol les al·legacions que va presentar el govern i que anaven acompanyades dels corresponents arguments científics i tècnics. Aquestes al·legacions comptaven amb el recolzament d’entitats, agents socials i econòmics, ajuntaments, partits polítics i associacions ambientals de les Terres de l’Ebre. Així, el conseller ha refermat que ‘el govern de la Generalitat està al costat del territori’ en la defensa  de la conservació del riu.
 
Igualment, s’ha obviat la proposta de cabals ecològics que plantejava el Pla Integral per a la Protecció del Delta de l’Ebre i que s’havien d’incorporar al Pla Hidrològic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem