‘França no és hostil a la independència de Catalunya’

  • Entrevista amb Martí Anglada, periodista

VilaWeb

Andreu Barnils i Liz Castro

27.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Martí Anglada (1949) és un dels periodistes catalans que coneix més bé la premsa i la política internacionals. Durant vint anys, va ser corresponsal a Israel, el Vaticà, Brussel·les i Berlín per al diari La Vanguardia i TV3. Ara es dedica a escriure llibres sobre Europa i a fer conferències pel país. L’edició global de VilaWeb l’ha entrevistat en anglès perquè expliqui al món com veu Europa el procés català. I la seva conclusió és sorprenent: França és molt més favorable al procés que no sembla.

Durant l’entrevista Martí Anglada afirma que, contra allò que molta gent pugui pensar, actualment ‘França no és hostil a la independència de Catalunya’. S’ho explica per raons històriques: ‘Quan Napoleó va envair la península Ibèrica va annexar Catalunya a França. La resta, en canvi, no. Aquí ningú no sap que les quatre províncies que ara hi ha a Catalunya no les van fer els espanyols, sinó els francesos. I tenien uns altres noms: el Departament del Ter (Girona), el Departament del Segre (Lleida), el Departament de Montserrat (Barcelona) i el Departament de les Boques de l’Ebre (Tarragona). Per molts francesos, nosaltres vam formar part de França i ara podríem ser, si no una part de França, almenys un amic tan lleial com Bèlgica […]. És impossible que siguem independents contra els nostres dos veïns. Almenys hem de ser amics lleials d’un. Per això dic que Catalunya serà la Bèlgica del sud o no serà.’

Anglada també explica la visió alemanya del procés: ‘Els alemanys saben que el 55% de les empreses que tenen a la península Ibèrica són entre Barcelona i Tarragona. I estan molt preocupats pel deute públic espanyol, perquè els bancs alemanys, i els francesos, tenen el 35% del deute públic espanyol. Per tant, volen que les seves empreses es quedin dins la UE i volen alhora una solució per al deute. Volen això, amb independència o sense. Això depèn dels catalans. Els alemanys no hi van a favor ni en contra, de la independència. Ells només miren.’

Finalment, opina que la premsa nord-americana i la britànica és molt més oberta al procés català que no pas l’europea del continent, perquè se senten molt afins a les gestes ‘democràtiques, massives i pacífiques […]. Va passar això mateix amb les independències bàltiques. S’hi van sentir propers’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem