26.02.2014 - 17:14
El poeta i editor Marc Romera ha destacat aquest dimecres que el seu nou llibre de poemes, ‘La nosa‘, premi Carles Riba de poesia, és una visió des de la normalitat de la hipocresia de la societat envers alguns temes a priori ja superats. ‘El llibre intenta ser una denúncia de la doble moral d’un món que, en certa manera rebutjo, i del qual em sento en certa manera rebutjat’, confessa el guanyador del Premi Carles Riba 2013. En conferència de premsa, Romera ha donat gran importància a la forma de l’obra, la poesia en falsa prosa, i ha reconegut que intenta que cada llibre no sigui el mateix: ‘Intento fer que cada títol sigui una experiència de llenguatge i d’expressió noves malgrat que seguir mantenint un estil propi que em diferencia’.
L’obra de Marc Romera (Barcelona, 1966) tracta a través dels seus poemes sobre la incomunicació en l’era de la hipercomunicació, la desubicació, l’estupidesa universal, la mort i fa una reflexió metapoètica. L’autor ha explicat que la voluntat ‘és parlar de coses que fan nosa i que em fan nosa; coses que fan nosa com el sexe i les drogues’. Romera ha indicat que el discurs sobre aquests temes segueix essent ‘condemnat per posicions morals hipòcrites i de doble moral’. Romera ha dit que vol denunciar la doble moral i la hipocresia.
‘La nosa’ (Proa), com ha explicat l’editorial, és una obra de poemes en falsa prosa i no de proses poètiques ‘on la mètrica amagada es lliura al caràcter generatiu de ritme i música verbal amb la voluntat de generar un llenguatge que aconsegueix ser molt propi de l’autor i no perd el vincle essencial amb la tradició’. ‘Cada llibre intento fer una experiència de llenguatge noves’, ha ressaltat Romera, al temps que ha reconegut conserva un llenguatge propi que tothom pugui reconèixer.
En la presentació del llibre, el poeta ha assegurat que hi ha ‘molts pocs lectors de poesia i que hi ha lectors que quan miren un poema no l’entenen’. Com ell mateix ha apuntat, els poemes que conformen la seva obra costen ‘una mica d’entendre’. Poc després però ha assenyalat que si ‘hi ha voluntat i una actitud activa no costa entendre què es diu, què s’està denunciant o què se celebra’. Romera no considera que ‘La nosa’ sigui un llibre negatiu: ‘En molts casos es fa una denúncia des de l’alegria i la celebració’, ha afegit.