25.02.2014 - 06:00
En un acte multitudinari, ahir el gegant coreà Samsung va presentar, a la primera jornada del Mobile World Congress, el nou mòbil de gamma alta de la companyia, el Galaxy S5. Les característiques més significatives del dispositiu són la rapidesa a l’hora d’executar operacions i, sobretot, que és resistent a l’aigua i a la pols. Ja fa setmanes que la companyia havia anunciat l’acte d’ahir amb un títol prou revelador: ‘Unpacked 5.’
Una altra de les característiques del nou dispositiu que el diferencia del model anterior, el Galaxy S4, és la incorporació d’un sensor biomètric semblant al de l’iPhone 5S i que actua com lector d’empremtes digitals per a desblocar la pantalla. A banda, Samsung manté l’estratègia d’incorporar al mòbil aplicacions de salut. L’S5 té dos nous accessoris: la polsera ‘Gear Fit’ –amb pulsòmetre, pantalla tàctil i corretja intercanviable– i el rellotge ‘Gear 2’. Tant l’un com l’altre interaccionen amb el mòbil i són resistents, també, a la pols i a l’aigua.
La càmera també ha millorat respecte de la versió anterior: és més sensible i té una nova funcionalitat, Selective Focus, per reenfocar la imatge tan bon punt ja sigui presa. Respecte del model anterior, l’aspecte no canvia pas gaire: si el Galaxy S4 feia 136,6 mm x 69,8 mm x 7,9 mm i pesava 130 grams, el Galaxy S5 és un xic més gran (142.0 x 72.5 x 8.1) i pesa 145 grams.
Per una altra banda, té una pantalla QHD de 2.560 x 1.600 píxels i de 5,1 polzades, 3 GB de RAM, càmera de 16 megapíxels i un processador octa-core Exynos 6 o quad-core Snapdragon 805 de Qualcomm. Funciona amb el sistema Android 4.4.2 Kit Kat.
Anuncis de Whatsapp i Facebook
Però en la jornada d’ahir van passar més coses al congrés. El fundador de WhatsApp, Jan Koum, va anunciar una gran novetat de l’aplicació: abans de l’estiu disposarà abans de l’estiu d’un servei de trucades de veu per internet. I Mark Zuckerberg, propietari de Facebook, companyia que justament acaba de comprar WhatsApp, va fer una esperada conferència en què va respondre a una de les preocupacions que més han aflorat els darrers dies a les xarxes socials, precisament arran d’aquesta operació de compra: va dir que Facebook no utilitzaria la informació dels missatges que s’intercanvien els usuaris de WhatsAapp.
Protestes, reivindicacions i incidents
A banda les novetats tecnològiques, el congrés va viure moments de tota mena. D’una banda, l’empresari sabadellenc Àlex Fenoll es va negar a donar la mà a Felipe de Borbó, en una acció que va desfermar una intensa activitat a les xarxes socials (vegeu el vídeo de l’incident i la posterior entrevista de Fenoll amb VilaWeb, ací). A més, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural van repartir entre els assistents vint mil fulletons explicatius sobre el dret de decidir.
EUiA i la CUP també van fer sentir la seva veu i s’afegiren a les protestes de diverses associacions. Els diputats Joan Mena (EUiA) i David Fernàndez (CUP) van acusar les grans multinacionals de la telefonia mòbil de promoure retallades de drets socials per continuar enriquint-se, al costat de treballadors de Panrico, Telefònica, Bombers de la Generalitat, ‘iaioflautes’ i de la plataforma Stop Pujades. Aquesta plataforma va dur a terme algunes de les accions amb més repercussió: al matí van tallar durant mitja hora els accessos al congrés amb ferrocarril i, al vespre, van tallar el trànsit al passeig de Gràcia.
I per a entendre encara millor què hi passava, dins el congrés, podeu llegir aquesta crònica personal de Martí Crespo: tres hores badant pel MWC.