El MWC s’obre amb un espectacular Samsung S5

  • Vegeu un resum dels actes més destacats d'ahir al congrés mundial de mòbils

VilaWeb

Redacció

25.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En un acte multitudinari, ahir el gegant coreà Samsung va presentar, a la primera jornada del Mobile World Congress, el nou mòbil de gamma alta de la companyia, el Galaxy S5. Les característiques més significatives del dispositiu són la rapidesa a l’hora d’executar operacions i, sobretot, que és resistent a l’aigua i a la pols. Ja fa setmanes que la companyia havia anunciat l’acte d’ahir amb un títol prou revelador: ‘Unpacked 5.’

Una altra de les característiques del nou dispositiu que el diferencia del model anterior, el Galaxy S4, és la incorporació d’un sensor biomètric semblant al de l’iPhone 5S i que actua com lector d’empremtes digitals per a desblocar la pantalla. A banda, Samsung manté l’estratègia d’incorporar al mòbil aplicacions de salut. L’S5 té dos nous accessoris: la polsera ‘Gear Fit’ –amb pulsòmetre, pantalla tàctil i corretja intercanviable– i el rellotge ‘Gear 2’. Tant l’un com l’altre interaccionen amb el mòbil i són resistents, també, a la pols i a l’aigua.

La càmera també ha millorat respecte de la versió anterior: és més sensible i té una nova funcionalitat, Selective Focus, per reenfocar la imatge tan bon punt ja sigui presa. Respecte del model anterior, l’aspecte no canvia pas gaire: si el Galaxy S4 feia 136,6 mm x 69,8 mm x 7,9 mm i pesava 130 grams, el Galaxy S5 és un xic més gran (142.0 x 72.5 x 8.1) i pesa 145 grams.

Per una altra banda, té una pantalla QHD de 2.560 x 1.600 píxels i de 5,1 polzades, 3 GB de RAM, càmera de 16 megapíxels i un processador octa-core Exynos 6 o quad-core Snapdragon 805 de Qualcomm. Funciona amb el sistema Android 4.4.2 Kit Kat.

Anuncis de Whatsapp i Facebook

Però en la jornada d’ahir van passar més coses al congrés. El fundador de WhatsApp, Jan Koum, va anunciar una gran novetat de l’aplicació: abans de l’estiu disposarà abans de l’estiu d’un servei de trucades de veu per internet. I Mark Zuckerberg, propietari de Facebook, companyia que justament acaba de comprar WhatsApp, va fer una esperada conferència en què va respondre a una de les preocupacions que més han aflorat els darrers dies a les xarxes socials, precisament arran d’aquesta operació de compra: va dir que Facebook no utilitzaria la informació dels missatges que s’intercanvien els usuaris de WhatsAapp.

Protestes, reivindicacions i incidents

A banda les novetats tecnològiques, el congrés va viure moments de tota mena. D’una banda, l’empresari sabadellenc Àlex Fenoll es va negar a donar la mà a Felipe de Borbó, en una acció que va desfermar una intensa activitat a les xarxes socials (vegeu el vídeo de l’incident i la posterior entrevista de Fenoll amb VilaWeb, ací). A més, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural van repartir entre els assistents vint mil fulletons explicatius sobre el dret de decidir.

EUiA i la CUP també van fer sentir la seva veu i s’afegiren a les protestes de diverses associacions. Els diputats Joan Mena (EUiA) i David Fernàndez (CUP) van acusar les grans multinacionals de la telefonia mòbil de promoure retallades de drets socials per continuar enriquint-se, al costat de treballadors de Panrico, Telefònica, Bombers de la Generalitat, ‘iaioflautes’ i de la plataforma Stop Pujades. Aquesta plataforma va dur a terme algunes de les accions amb més repercussió: al matí van tallar durant mitja hora els accessos al congrés amb ferrocarril i, al vespre, van tallar el trànsit al passeig de Gràcia.

I per a entendre encara millor què hi passava, dins el congrés, podeu llegir aquesta crònica personal de Martí Crespo: tres hores badant pel MWC.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem