Mas demana a la UE que miri Catalunya ‘com un aliat molt bo’

  • La vice-presidenta Reding demana a Espanya que negociï sense condicions prèvies

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.02.2014 - 11:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat a la vice-presidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, que miri Catalunya ‘com un aliat mot bo per a construir l’Europa del futur’. Mas ho ha dit en la inauguració de les obres de rehabilitació de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; ha destacat a Reding que Catalunya té una mentalitat europea i sempre ha defensat Europa i ha assegurat que Catalunya es vol implicar en la seva construcció.

Reding ha hagut de respondre aquests dos últimes dies moltes preguntes sobre el paper de la UE en el procés d’independència de Catalunya. Ahir va participar en un debat ciutadà a l’auditori de la Pedrera de Barcelona, on va ser interrogada insistentment sobre aquesta qüestió, i avui ha estat entrevistada a Catalunya Ràdio. ‘Puc parlar amb els partits polítics d’aquí i els de Madrid, i dir-los si us plau, seieu i resolgueu aquest problema’, ha declarat Reding, que insisteix a dir que la Comissió Europea no pot intervenir en un afer intern de l’estat espanyol.

‘Des de Madrid la posició es veu molt diferent que a Catalunya. Però per arribar a una posició comuna cal seure a una taula de negociació. I sense aquestes condicions, que comenci un debat sòlid, que comenci ben aviat’, ha afegit la vice-presidenta de la Comissió.

En l’acte d’ahir, Reding s’estimà més fer una resposta general i esquivar la majoria de les preguntes, dient que no li tocava d’entrar en el debat. Però en la intervenció més completa va dir, referint-se als governs espanyol i català: ‘Feu tant com calgui per a resoldre aquest problema, sense nocions preconcebudes. I això ho dic per a totes dues bandes.’ És la primera vegada que la Comissió Europea demana al govern espanyol que no posi entrebancs, com pot ser la constitució, a una possible negociació amb el govern català.

Reding, de tota manera, va insistir que si es proclamava la independència Catalunya quedaria fora de la Unió, tot i repetir unes quantes vegades que volia Catalunya dins la Unió Europea i no pas fora.

Al final del debat, els assistents van votar si pensaven que la Unió Europea escoltava la veu dels ciutadans o no. El resultat fou d’un 53% de nos, cosa que va causar una aparent sorpresa en la vice-presidenta de la Comissió Europea.

Informació relacionada: El secretari d’estat menysté els catalans en plena conferència de Reding

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem