21.02.2014 - 15:49
La Comissió Internacional de Verificació és formada per sis personalitats, que són les encarregades d’avalar el procés cap al desarmament d’ETA. Aquest divendres han anunciat que l’organització basca havia començat el desarmament, en un pas ‘creïble i significatiu’. Aquest primer pas va tenir lloc el passat mes de gener, amb un segellar i inutilització d’armes i explosius davant dels verificadors. El procés segueix un esquema molt similar al del desarmament de l’IRA, que també va ser supervisat i avalat per una comissió internacional. En el cas d’ETA, els verificadors internacionals són:
Ronnie Kasrils: polític sud-africà retirat, destacat per la seva lluita per l’alliberament contra l’apartheid. Més tard va ser vice-ministre de Defensa (1994-1999), d’Aigua i Boscs (1999-2004) i d’Intel·ligència (2004-2008). Durant més de setze anys va formar part del comitè executiu del Congrés Nacional Africà (ANC).
Chris Maccabe: va ser director polític de l’Oficina d’Irlanda del Nord del Regne Unit i secretari adjunt de la Conferència Intergovernamental britànica-irlandesa. Era l’encarregat d’afers polítics a Irlanda del Nord durant les negociacions de l’Acord de Divendres Sant de 1998. També ha estat assessor de governs i organitzacions internacionals en processos de pau com ara Kosovo o Tanzània. Va ser nomenat Companion of the Order of Bath el 2004.
Ram Manikkalingam: director del Dialogue Advisory Group i professor visitant de la Universitat d’Amsterdam. Va ser el responsable del programa de seguretat internacional a la Rockefeller Foundation. Després va ser assessor sènior per al procés de pau de l’ex-presidenta de Sri Lanka. Ha treballat en projectes de resolució de conflictes, entre els quals l’Irac i Irlanda del Nord, on va facilitar el diàleg que va portar al desarmament de l’INLA.
Satish Nambiar: Tinent general, és ex-vice-cap de l’estat major de l’Índia. Va servir com a primer comandant i cap de missió de la força de protecció de l’ONU a l’ex-Iugoslàvia el 1992 i 1993. Després de jubilar-se de l’exèrcit, va ser director del United Service Institution a l’Índia durant dotze anys, fins el 2008. Va ser membre del Grup sobre amenaces, reptes i canvis del secretari general de l’ONU el 2003 i 2004. És membre de la delegació índia de la taula rodona Índia-UE i de la delegació índia al Council for Security Cooperatin in the Asia Pacific (CSCAP).
Aracelly Santana: ex-representant especial adjunta del secretari general de l’ONU a Nepal (2008) i ex-adjunta de l’assessor especial del secretari general de l’ONU per a la planificació del període post-conflicte a Líbia (2011). Durant els vint anys a les Nacions Unides, va treballar en temes de facilitació, establiment de la pau, medicació, assistència electoral i operacions de pau. Ha presentat ponències sobre prevenció de conflicte i mediació.
Fleur Ravensbergen: directora adjunta del Dialogue Advisory Group, on dirigeix les operacions de mediació. Ha treballat al Ministeri de Cooperació al Desenvolupament d’Holanda, el Partit Laborista holandès i una agència d’investigació, on dirigia projectes de govern i polítiques.