21.02.2014 - 10:01
El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha explicat la voluntat majoritària dels catalans de votar en un referèndum sobre la independència de Catalunya. Ha estat aquest matí en una tensa entrevista a la cadena COPE. El conductor del programa, Ernesto Sáez de Buruaga, i el contertulià que acompanyava Junqueras, el director del diari ABC, Bieito Rubido, insistien que convocar un referèndum era il·legal, i el president d’ERC els ha respost que en el marc legal espanyol no hi havia cap prohibició explícita de convocar referèndums. ‘Quina llei espanyola ho diu?’, ha demanat Junqueras.
Ací podeu escoltar l’entrevista sencera:
Buruaga ha començat preguntant-li per les veus que s’han alçat contra la independència, a Catalunya, a Espanya i a Europa
Buruaga: Els grans empresaris diuen no a una Catalunya independent; també diu no la UE i la majoria partits espanyols.
Junqueras: Serien molts nos, si l’enunciat de la pregunta que em feu fos cert. La majoria dels empresaris s’han compromès amb la consulta. Parlem del 90% i això és una àmplia majoria; és cert que hi ha un sector, fora del marc de la lliure competència, que depenen del BOE i que hi mostren un cert recel.
Buruaga: Europa diu que és impossible.
Junqueras: No hi estic d’acord. Ha dit que no el president de la Comissió. Però Barroso és una persona que fa anys deia que a l’Irac hi havia armes destrucció massiva. Barroso no té el do de l’omniconeixement. I en aquest cas no té raó. La portaveu de Barroso el va desmentir i tot.
Buruaga: Creieu que Europa us deixaria formar part UE? Espanya us vetaria.
Junqueras: Estem absolutament convençuts que sí que ens en deixarien formar part. L’únic argument que pot aguantar l’opció del no seria un vet de l’estat espanyol. Però l’estat espanyol és l’últim interessat a vetar Catalunya a la UE, perquè per exemple el 70% de les exportacions es dirigeixen a Europa passant per Catalunya. I hi ha moltes empreses multinacionals que han explicat que volen continuar a Catalunya sigui quin sigui el resultat del referèndum.
L’exèrcit de Catalunya?
Després ha estat el torn dels contertulians. El periodista Luis del Val li ha arribat a preguntar: ‘Naturalment haureu de tenir un exèrcit. Amb tants quilòmetres de costa m’agradaria saber què serà més important: l’exèrcit català de la marina, el de l’aire o el de terra?’ Junqueras li respon: ‘Sóc professor de la història de la Xina i el Japó. El Japó ha estat la segona economia mundial durant més de mig segle, i no ha tingut exèrcit durant més de mig segle. Islàndia no ha tingut exèrcit; Luxemburg no n’ha volgut tenir. Hi ha exemples molt diversos al món.’
Podeu escoltar ací aquest fragment de l’entrevista:
Després ha vingut el moment de més tensió, amb la intervenció del director de l’ABC, Bieito Rubido, que acusava Junqueras de no aportar dades a les seves afirmacions; el president d’ERC l’ha fet sortir de polleguera amb la seva calma habitual a l’hora de respondre.
Aquest és un dels moments més tensos de l’entrevista:
Arran de la insistència irritada de Rubido i de Buruaga –‘nosaltres continuem pensant que és il·legal’–, Junqueras ha exclamat: ‘Com explicareu a qualsevol ciutadà del món que votar és il·legal?’
El director de l’ABC ha adoptat una actitud especialment ofensiva, dient a Junqueras: ‘Pregunteu les conseqüències de l’embrió d’això que feu als ciutadans, als empresaris, als fabricants de cava, als de Cola-Cao…’ I ho deia interrompent Junqueras, fins al punt que Buruaga l’ha hagut de frenar, dient-li que ells normalment ja es dedicaven a recriminar el procés sobiranista a CiU i a ERC, i que ara tocava escoltar el president dels republicans.
Junqueras ha respost que, efectivament, la millor manera de resoldre-ho és demanant l’opinió de la gent, votant. ‘La millor manera és que votin, els empresaris del cava i els treballadors de la SEAT, els camperols i els mestres d’escola.’