20.02.2014 - 11:07
El PSOE, inclosos els diputats del PSC, s’ha afegit a última hora a la moció d’UPyD, acordada amb el PP, de rebuig a la celebració d’un referèndum a Catalunya i la negació de la cessió de competències a la Generalitat per a convocar-lo; el text també s’oposa a la declaració de sobirania i fa explícita la petició al govern de Rajoyd d’utilitzar tots els instruments legals, la constitució i l’ordenament jurídic per a impedir que es consulti al poble de Catalunya. PP, PSOE i UPyD han fet avui un gran front comú que anticipa el debat al congrés de la proposat enviada des del parlament català.
Han votat contra la moció CiU, ERC, Esquerra Plural i PNB. El resultat: 272 vots a favor, 43 contraris i una abstenció.
UPyD ha aconseguit el sí del PSOE al segon punt i al conjunt de la moció després d’unes negociacions en què Rosa Díez ha prioritzat el suport de les dues grans formacions a la contundència de la resolució.
El text original d’UPyD instava el govern espanyol a “prendre les mesures necessàries per remeiar l’incompliment obert de la legalitat vigent i les resolucions judicials que sistemàticament fa la Generalitat”. Aquest redactat no va agradar a socialistes i populars, que van entendre que han de ser els tribunals els qui garanteixin el compliment de les sentències.
Per aquest motiu el PP va presentar una esmena de substitució -inicialment acceptada per UPyD però que el PSOE no compartia- que instava el govern espanyol a “seguir utilitzant tots els instruments que preveu la Constitució i el conjunt de l’ordenament jurídic” per “garantir” el compliment de la legalitat i recordava “a totes les institucions” que cal “complir les sentències i resolucions dels jutges i tribunals”.
El fet que el PSOE no estigués disposat a compartir aquest text -fet que bolcava els socialistes a una abstenció al conjunt de la moció- han fet que finalment Rosa Díez s’hagi decantat per l’esmena alternativa que li han presentat els socialistes, que es limita a “instar el govern d’Espanya a seguir utilitzant els instruments de la Constitució i el conjunt de l’ordenament jurídic per garantir el compliment de la legalitat”, sense que hi constin ja a les sentències dels tribunals -una referència implícita a les sentències sobre la immersió lingüística- ni directament al suposat incompliment per part de la Generalitat.