17.02.2014 - 23:05
El president de la Generalitat, Artur Mas, va reivindicar ahir el periodista i escriptor Paco Candel com a exemple que ‘el compromís, el progrés i la justícia social no estan dissociats del progrés nacional del país’. Mas va presidir l’acte commemoratiu del cinquantè aniversari de l’edició del llibre de Candel ‘Els altres catalans’, organitzat per la Generalitat i la Fundació Paco Candel. El president Mas va fer servir l’exemple de Candel per respondre a ‘les veus de dins i fora de Catalunya que parlen de divisió del poble català’.
El president de la Generalitat va fer referència en el seu discurs a Nelson Mandela que per mitjà del rugby i l’esport va unir un país dividit. Mas va referir-se a aquells ‘homenots’ que va ser capaços d’unir les voluntats d’un poble: ‘Abans s’ha parlat del concepte de Catalunya com un sol poble i m’ha fet venir a la memòria que Candel va ser d’alguna manera un Mandela català. A casa hem tingut uns quants Mandelas que han fet molta feina.’
Va recomanar als que parlaven de divisió dins del poble català que llegissin Paco Candel. ‘Aquest és un país i un poble que ha maldat sempre perquè la cohesió social i la convivència fos un dels grans nords del conjunt de la nostra societat.’
Quan es va referir a la reclamació de Catalunya va dir que formava part de la columna vertebral de la societat. Sobre la societat que reclama poder decidir el seu futur, va dir que ‘el 70% o ha nascut fora de Catalunya o té algun dels pares que ha nascut fora de Catalunya’.
A més de Mas, van intervenir-hi el director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Jaume Sobrequés; l’ex-diputat del parlament Rafael Hinojosa; el president de la Fundació Paco Candel, Pere Baltà; l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol; i el sociòleg Salvador Cardús, que va pronunciar una conferència sobre el fet migratori i l’obra de Candel.
Sobrequés va dir que quan hi ha en joc el més important d’un poble, que és el dret de decidir en pau el seu destí, el llibre de Candel és vigent. ‘Per molt optimistes que siguem, l’esperit del llibre de Candel és viu, i oblidar-ho seria molt negatiu per l’objectiu nacional que ens proposem’, va dir.
Per una altra banda, l’ex-president Jordi Pujol va remarcar que els catalans havien de ser capaços de fer coses, produir productes i tenir idees i elaborar missatges positius i potents que anessin més enllà de nosaltres. ‘Catalunya –va dir– ha fet i ara mateix fa aportacions d’aquesta mena. Ho hem fet entre tots, però amb una contribució decisiva d’en Candel que li hem d’agrair.’
Salvador Cardús va definir Candel com una de les deu persones més importants del segle XX a Catalunya. ‘Davant el desafiament’ que té el país, ‘voldria exclamar com Candel: tant de bo que no defraudem Catalunya’.