14.02.2014 - 19:22
La Comissió de Delimitació Territorial de Catalunya ha emès un informe favorable a les demandes del territori perquè el Lluçanès esdevingui una nova comarca al mapa català. Es tracta merament d’un ens consultiu vinculat a la conselleria de Governació, però la plataforma ‘El Lluçanès és comarca’ ho rep com una resposta ‘oficial’ a la demanda de comarcalitat que van formular l’any 2010. Tot i que l’informe no és vinculant, el tràmit és imprescindible pel procés. Una de les portaveus de la plataforma, Eva Boixadé, ha explicat a l’ACN que si els tràmits no ‘s’encallen’, el Lluçanès podria esdevenir comarca ‘abans d’un any’. Per vetllar perquè això sigui així, no cessaran en les seves reivindicacions.
L’informe favorable a la constitució del Lluçanès com una nova comarca arriba després que el 2010 un grup d’alcaldes de la zona emetés una demanda de comarcalitat. El document, aprovat per unanimitat de tots els membres de la comissió, posa de manifest que el Lluçanès és una realitat històrica amb una identitat cultural i social pròpies des del segle XIX i, a més, amb un alt sentit de pertinença per part dels seus habitants.
La plataforma ‘El Lluçanès és comarca’ ha valorat molt positivament l’emissió d’aquest informe i l’ha qualificat com ‘un pas més’ per arribar al seu objectiu. Amb tot, una de les portaveus, Eva Boixadé, ha explicat que són conscients ‘que encara hi ha camí per recórrer’. A partir d’ara, la demanda haurà de passar per una comissió jurídico-assessora, s’haurà d’elaborar un avantprojecte de llei, el Govern l’hauria de proposar com a llei i després s’hauria de sotmetre a la voluntat del Parlament.
Aquest seria el procediment si la llei s’aprovés mitjançant l’actual llei. Amb tot, la plataforma diu que lluitarà per posar el seu punt de vista en la nova llei de governs locals que vol aprovar la Generalitat. Un dels punts que no veuen bé és el paràmetre numèric, que estableix la necessitat d’un mínim de 15.000 habitants per crear una comarca. Actualment el Lluçanès no arriba als 8.000 habitants.
El nou territori inclouria els municipis d’Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Agustí, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi, Sant Martí d’Albars, Sobremunt, Santa Maria de Merlès i Sant Feliu Sasserra. El Berguedà i el Bages perdrien un municipi cadascú, mentre que Osona seria la comarca que en perdria més i passaria dels 51 actuals a 40.
La demanda de comarcalitat del Lluçanès és una reivindicació històrica del territori que es va revitalitzar a partir de l’any 2003, amb la creació de la plataforma El Lluçanès és comarca.