06.02.2014 - 06:00
La possibilitat de quedar envoltats de plataformes petrolieres ha posat en alerta les Illes Balears. Institucions, entitats, partits i milers de ciutadans s’han alçat contra un nou projecte de prospeccions, aquesta vegada encapçalat per l’empresa Spectrum Geo Limited, i que afecta tot l’arxipèlag. El debat fins i tot ha compromès el president, José Ramón Bauzá, que ha estat desautoritzat per l’executiu espanyol.
Tot i que el govern balear es manifesta contrari a les prospeccions, el ministre d’Indústria espanyol, José Manuel Soria, insistia ahir que no les aturaria, perquè havien estat ‘autoritzades d’acord amb el marc legal’. A més, va dir que Bauzá sabia perfectament que les prospeccions es farien. D’una altra banda, l’oposició critica el govern perquè no planta cara a Madrid.
Spectrum Geo Limited ja ha començat els tràmits per a les prospeccions a la costa. El projecte, anomenat ‘Campanya sísmica 3D en àrees lliures de la Mediterrània nord-occidental – mar Balear’, afecta 14.000 quilòmetres quadrats, del golf de Lleó al golf de València, i envolta tot l’arxipèlag. En bona part, el nou projecte se superposa a les àrees afectades pels altres tres projectes que ja hi ha en curs i, a més, en una segona fase ampliarà l’àrea cap al sud de les Illes. Preveu fer prospeccions, a través de canons d’aire comprimit, a tan sols vint-i-cinc quilòmetres de la costa, i afectarà les Pitiüses, Menorca, tota la costa oriental de Mallorca i Cabrera.
L’Aliança Mar Blava capitaneja l’oposició de la societat, i en tan sols un dia va recollir més de catorze mil signatures de suport a les al·legacions contra les prospeccions. Entre les adhesions, hi ha les de les patronals hotelera, de comerciants i dels empresaris agrícoles. Fa uns quants dies, la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, la Federació d’Empresaris de Comerç, l’Organització Professional Agrària i la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca donaven suport a l’Aliança Mar Blava i defensaven ‘un turisme responsable i sostenible, perquè la matèria primera de l’economia balear és el paisatge, els espais naturals i la qualitat ambiental’.
Aquestes prospeccions també han topat amb un front comú institucional, amb l’oposició dels Consells de Menorca i Eivissa, el parlament balear i el govern, que demanen que s’aturin els projectes.
Juntament amb l’Aliança Mar Blava, hi ha la plataforma Aturem les Prospeccions a la Costa Catalana, en què s’apleguen tretze entitats que demanen que es paralitzin immediatament els projectes i que ja hi han presentat al·legacions. La plataforma recorda que aquests projectes ‘no compleixen normatives espanyoles i europees de protecció del medi marí ni la llei estatal d’hidrocarburs, perquè superen la superfície màxima autoritzada’. Si s’arribessin a fer, afegeixen tindrien efectes greus ‘sobre la fauna i flora marines i sobre activitats econòmiques com ara la pesca i el turisme’.
Petroli a la nostra costa?
Aquest és el quart projecte que s’ha presentat per extreure petroli de la costa dels Països Catalans, a més de la plataforma que ja opera a la costa de les Terres de l’Ebre. A què es deu aquesta allau de propostes per a construir plataformes?: ‘Hem exhaurit la majoria de jaciments de petroli del món’, explica a VilaWeb Enric Cortiñas, portaveu de la plataforma Aturem les Prospeccions. ‘El petroli, que s’extreia fàcilment i per poc preu, ha deixat de ser disponible, i ara comencem a explotar jaciments que potser no són tan rendibles econòmicament o bé que costa d’extreure’n petroli. Els combustibles s’encareixen, i a mesura que es vagin exhaurint els recursos encara s’encariran més. D’ací a cinc anys o deu el preu dels hidrocarburs haurà augmentat, i per això aquestes empreses consideren que els projectes són una inversió amb certa rendibilitat futura.’
Cortiñas ho compara amb el ‘fracking’: ‘Ningú no hauria pensat que a Ridaura pogués haver-hi gas ni que es podria fer servir una tècnica com la que es proposava, però les perspectives d’augment del preu del gas i un cost ambiental baix van fer que això anés endavant.’ Ens quedem sense petroli i les empreses cerquen maneres de mantenir l’actual sistema energètic: ‘Som una societat petrodependent.’
La plataforma no únicament demana que s’aturin les prospeccions, sinó que defensa decididament ‘un canvi de model energètic que redueixi el consum i faci ús de les energies netes i renovables’.