04.02.2014 - 19:27
Entre xiulets i crits de ‘Brauli dimissió’, hem parlat telefònicament amb Ramon Espuny, membre del comitè d’empresa de TV3. Espuny explica que la contundent reacció de la plantilla avui a les dependències de la televisió ha sorprès fins i tot els representants dels treballadors i que és producte de la indignació acumulada de fa mesos. ‘Ara ha esclatat per la caiguda del nostre conveni col·lectiu, que pot implicar una reducció unilateral i dràstica dels salaris.’ En aquesta entrevista, feta ahir a les 19.00, relata els fets succeïts fins aleshores, però també analitza a fons les raons del conflicte i el paper tant del govern, com del PP i d’Esquerra.
—Quina és la situació a la seu TV3?
—Des de les 12.00 el president de la corporació, Brauli Duart, que havia vingut a reunir-se amb tot el comitè de direcció de TV3, no ha sortit de la sala de direcció. Un grup de treballadors, que ara ha estat substituït pels del torn de tarda, i que pensa quedar-s’hi tantes hores com faci falta, és a la porta esperant per escridassar-lo si no accepta les peticions del treballadors. Tres membres del comitè d’empresa han entrat a la sala i han parlat amb ell en presència del comitè de direcció, format per vint-i-cinc persones, entre les quals Eugeni Sallent, director de TV3, els caps d’informatius i més caps d’àrea. No ha acceptat cap de les peticions. Hi ha els ànims exaltats. Hi ha furgonetes dels mossos a fora, agents de la secreta dins l’edifici. I la gent està molt cremada i indignada.
—Què demanen els treballadors?
—En concret, en aquests moments, demanem que es prolongui el conveni col·lectiu dels treballadors, que es va acabar divendres, i que es reprenguin les negociacions per al nou conveni que es van acabar també divendres. En Brauli Duart no ho ha acceptat.
—Si no es prolonga aquest conveni, què passarà?
—Segons la reforma laboral aprovada pel PP, amb el suport de Convergència i Unió, decau el nostre conveni i n’imposen un altre a través del qual se’ns pot aplicar l’article 41 de l’estatut dels treballadors, que des de la reforma laboral permet una modificació unilateral de salari acollint-se a un nou conveni. És a dir, segons la reforma laboral, se’ns adscriu a un conveni d’àmbit superior, que en el nostre cas seria un conveni estatal de producció audiovisual, molt ampli, en el qual hi ha també el cinema; un conveni totalment inadequat. Per entendre’ns, el salari d’un realitzador segons aquest conveni és de disset mil euros l’any. És un conveni pensat per a petites productores, sense comitè d’empresa, perquè s’hi puguin acollir. Però no per a una empresa pública com TV3. I un detall més: segons aquesta reforma laboral, el nostre conveni ha caigut perquè ha passat un any des de l’inici de les negociacions. Doncs resulta que el PP proposava que aquest termini fos de dos anys i va ser una esmena de Convergència i Unió, concretament d’Unió, que va forçar que el límit fos d’un any. Sense aquesta esmena ara no ens trobaríem en aquesta situació i podríem continuar negociant.
—De quina rebaixa de sou parlem?
—A nosaltres ens han afectat les retallades dels funcionaris i les pròpies de TV3, derivades de decrets dels governs de Mas i de Rajoy. En els últims dos anys o tres, els sous d’algunes categories s’ha retallat d’un 35%. I la nova retallada podria ser d’un 13% més, cosa que probablement no afectaria els directius. Sumant les retallades, hi ha algunes categories que podrien no arribar a mil euros mensuals. La gent ha dit prou. Això és el que explica la indignació, que fins i tot ha sorprès els representants dels treballadors.
—És possible, com s’ha dit, que hi hagi una vaga indefinida a TV3 la setmana que ve?
—Amb independència d’això que ha passat avui, dijous i divendres votarem en referèndum diverses mesures de mobilització per a la setmana que ve i entre aquestes hi ha també una vaga indefinida. Però crec que en l’assemblea d’aquesta nit sortiran mesures més eficaces i intel·ligents. Una vaga indefinida seria perjudicial perquè els treballadors no podríem ser dins de l’empresa i ens costaria d’organitzar-nos, a banda de la implicació que té sobre els salaris.
—Els treballadors acuseu la corporació de tenir una estratègia de fons per a privatitzar de mica en mica serveis de TV3…
—Sí, fa temps que es parla d’externalitzar serveis i àrees i de privatitzar-ne parts. Seria una estratègia per a afavorir la competència privada, sigui qui sigui. Brauli Duart ho nega. Avui mateix les tres persones que han entrat a la reunió li han demanat davant de tot el comitè de direcció i ell ho ha negat. Però per exemple ningú no entén per què ja s’ha externalitzat l’àrea comercial, de publicitat. Demostrar que hi ha una estratègia al darrere és molt difícil. Però només cal pensar què hauria passat si s’hagués l’ERO hagués tirat endavant: hauria deixat la ràdio desmembrada i la televisió amb tres-cents treballadors menys. Només podia respondre a un objectiu: empetitir els mitjans de la corporació i indirectament, volgudament o no, enfortir la competència. És veritat que hi pot haver problemes econòmics però algú hauria de dir a Duart que no es pot anar amb aquesta actitud destructiva per la vida.
—Penseu que l’acció d’avui, per la contundència, us pot perjudicar?
—No ha estat una acció violenta. En cap moment no hi ha hagut cap barrera humana ni cap barra de ferro que impedís la sortida de ningú dels que eren dins la reunió. Hi havia dos agents de seguretat a dins i tres a fora. Sí que és cert que l’ambient no convidava a sortir, però no hi ha hagut en cap moment violència ni s’ha retingut ningú per la força.
—També s’ha dit que teniu molt present què ha passat amb Canal 9 al País Valencià…
—Són casos diferents, però sí, amb elements comuns. Pensem que la secretaria de Comunicació del govern obeeix als paràmetres de la legislatura del pacte amb el PP, cosa que sembla que vagi en línia contrària als moments polítics que vivim. Com et pots dedicar a debilitar tant una estructura d’estat com TV3? Aquí, a diferència del País Valencià, no hi ha majoria absoluta del PP. Però és clar que això que passa a TV3 és una declaració de guerra del govern. Duart segueix consignes del govern directament. El govern deu saber per què ho fa, perquè l’època de dir que érem uns privilegiats ja ha passat. El govern diu que no hi haurà més retallades, però a nosaltres ens en faran encara més.
—Parleu del govern. I els seus socis, Esquerra?
—Esquerra no forma part del consell d’administració, també de resultes de la nefasta reforma feta la legislatura passada en el pacte amb el PP. Per tant, actua des de fora. De fet, tenim entès que ha aconseguit, negociant directament amb Mas-Colell, un fons extra de set milions i mig d’euros per al capítol de sous i salaris perquè la negociació no fos tan feixuga. Però Duart ha dit que no el té, aquest fons, o que no li consta, perquè la negociació es va fer a través de Presidència, prescindint d’ell.
Noticia relacionada:
Tensió a TV3, amb els treballadors barrant el pas a Brauli Duart
Vaga de vint-i-quatre hores a TVC i Catalunya Ràdio (30-1-2014)