L’ofensiva de Fabra contra la llengua es centra en l’escola

  • El govern valencià vol liquidar aules en català a sis pobles de la Vall d'Albaida

VilaWeb
VilaWeb

Redacció

04.02.2014 - 16:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern d’Alberto Fabra vol eliminar per al curs vinent nou aules que ofereixen ensenyament en valencià a la Vall d’Albaida, segons que ha denunciat Escola Valenciana. De fet, l’entitat alertava fa pocs dies que hi havia en perill 151 línies en català per al curs vinent. L’ofensiva del govern valencià contra la llengua, que també s’ha traduït en amenaces a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per haver reconegut la unitat lingüística, es focalitza en l’escola, amb ‘atacs directes al foment del plurilingüisme’. 

Segons l’informe sobre les línies en català que ha presentat Escola Valenciana, la mesa del govern afectaria vuit escoles públiques de d’Agullent, Rugat, Fontanars dels Alforins, Llutxent, Ontinyent i Otos. En tots els casos es tracta de centres que ofereixen només ensenyament en català.

Escola Valenciana explica que l’augment de 25 alumnes a 30 per aula aprovat l’any passat té com a conseqüència el tancament d’unitats educatives i la reducció de professorat. La Vall d’Albaida és una de les comarques més afectades per la proposta d’eliminació d’unitats en català i Ontinyent, un dels municipis que més unitats perdria.

‘Els programes d’ensenyament en valencià són els que realment fomenten el bilingüisme entre l’alumnat i a més són sinònim d’excel·lència educativa. Per tant, la proposta d’eliminació de tantes unitats en valencià a la nostra comarca és un atac directe al foment del plurilingüisme en la Vall d’Albaida”, explica el president de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la defensa i l’ús del Valencià, Josep Andrés Timor.

Timor assenyala que en municipis com Fontanars, Rugat i Otos, les possibles supressions ‘són una agressió flagrant a la supervivència de les poblacions rurals i a l’equilibri territorial, on l’escola és un element essencial per a mantenir la població i els serveis bàsics’.

El president de la coordinadora manifesta que la manca de matrícules que al·lega el govern valencià, en molts casos, prové de la nul·la promoció dels centres públics en valencià per part de la Conselleria d’Educació. ‘L’escola pública en valencià és la nostra escola i continuarem dignificant-la com cal a la Trobada d’Escoles en Valencià que organitzem cada any a la nostra comarca i que enguany se celebrarà a Otos-Bèlgida-Beniatjar’.

Segons les xifres facilitades per Escola Valenciana, el 67,43% de l’alumnat valencià estudia a centres públics i el 93% de l’ensenyament en català és a l’educació pública.

Fins a un 18,5% dels centres educatius que ofereixen ensenyament en valencià corren el risc de perdre unitats en la nostra llengua a tot el territori. Segons les previsions de la conselleria per a l’any vinent, es proposa retallar 187 unitats en Infantil (en català i espanyol) de la pública i augmentar-ne 8 de la concertada.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem