03.02.2014 - 12:28
CiU, ERC i ICV-EUiA han registrat al congrés espanyol dues iniciatives parlamentàries que demanen amb literalitat exacta, el mateix que demanava la proposició de llei aprovada pel Parlament per intentar que les corts espanyoles cedeixin a Catalunya la competència de convocar referèndums. D’una banda, ho han fet en nom del grup de CiU, del d’ICV-EUiA-Izquierda Plural i d’ERC-Grup Mixt. De l’altra, i per primer cop en la història del Congrés, ho han fet igual els 22 diputats nacionalistes, republicans i ecosocialistes catalans a títol individual.
Amb aquestes dues vies, els partits s’asseguren que ‘entre l’abril i el maig’ arribi el torn dels partits per presentar la iniciativa parlamentària que ara han entrat a registre, assegurant així que la petició de la competència es debatria en pocs mesos al Congrés. De fet, la proposta presentada avui en nom de CiU, ERC i ICV-EUiA segueix literalment el mateix text que la iniciativa del Parlament.
Tot i això, Josep Antoni Duran i Lleida ha volgut fer una proposta a la Mesa del Congrés per donar “prioritat” a la proposta del Parlament per davant de la que es presenta en nom dels partits o dels diputats catalans. “Seria molt important que la primera iniciativa que es discutís en les Corts Espanyoles no fos la dels grups o els 22 diputats sinó la del Parlament, perquè tindria més pes polític poder debatre aquella”, ha assenyalat Duran, tot recordant que el si res no s’altera, l’ordre establert retardaria aquest moment fins, al menys, al setembre.
És per això que Duran ha explicat que, en pro del debat de la proposta del Parlament i per a permetre aquesta “força” i que “representants del Parlament puguin defensar la petició”, CiU està disposada a perdre un dels seus torns de presentació d’iniciatives que li permet el reglament del Congrés per “cedir-lo al Parlament”.
Duran i Lleida ha volgut remarcar també que la via que proposa la proposta que va presentar el Parlament i ara registren els partits és una manera “constitucional i legítima per fer aquest referèndum no vinculant”. “Es tracta de voluntat política. I aquí hi ha uns que, en base a la Constitució, tenim voluntat política de fer la consulta, i altres que, també per voluntat política, no tenen ganes de fer aquest referèndum”, ha sentenciat.
El diàleg “inviable”
D’altra banda, el secretari general de CiU, ha “lamentat” que aquesta qüestió de la consulta no estigui sent tractada amb un “diàleg” més fluid entre el Govern de la Generalitat i el de l’Estat. De fet, Duran i Lleida ha assegurat que la proximitat de les eleccions al Parlament europeu i “la dinàmica interna dels partits” faran molt difícil que hi hagi converses entre els dos executius. “No hi haurà cap moviment. No crec que hi hagi cap possibilitat de tornar a refer un diàleg que, tot i que ha existit, no crec que sigui viable fins després de les eleccions europees”.