El PP carrega contra l’AVL pel reconeixement de la unitat de la llengua

  • Al 'Diccionari normatiu valencià', acabat d'aprovar, s'hi diu que 'valencià' i 'català' són denominacions compatibles

VilaWeb
VilaWeb

Redacció

02.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En una jornada qualificada d’històrica, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va aprovar divendres per àmplia majoria el ‘Diccionari normatiu valencià’ (DNV). Amb 93.349 entrades, el DNV també ‘aborda amb normalitat la realitat lingüística per a superar els conflictes onomàstics’. Així, l’AVL accepta ‘llengua valenciana’ com ‘la manera más tradicional’ d’anomenar l’idioma, tot i que és ‘compatible’ amb unes altres denominacions com català.

Es pot comprovar amb la definició que s’ha aprovat de ‘valencià’: ‘Llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, Catalunya, Balears i uns altres territoris de la Corona d’Aragó i que també rep el nom de català.’ En un comunicat, l’AVL afegeix que ‘el reconeixement de la unitat de la llengua no comporta cap supeditació de les variants pròpies d’un territori respecte a les d’un altre’.

El reconeixement explícit de la unitat de la llengua no ha estat gens ben rebut pel PP. El seu secretari general, Serafín Castellano, va afirmar ahir que amb aquesta definició de valencià ‘l’Acadèmia Valenciana de la Llengua perd la seua raó de ser i s’enfronta al sentiment de la majoria del poble valencià’.

En un comunicat, el dirigent popular hi insistia: ‘Equiparant el valencià i el català, l’AVL perd tot el seu sentit, perquè es va crear precisament per a defendre la personalitat de la nostra llengua.’

Castellano, en nom del PP, subratllava: ‘La defensa de la nostra llengua és irrenunciable i no permetrem intrusions ni atacs als nostres senyals d’identitat, a allò que ens definix com a poble, a la nostra història i la nostra idiosincràsia.’

Una altra figura destacada dels populars valencians, el vice-síndic al parlament Rafael Maluenda, va afanyar-se a dir que el nou diccionari ‘és una vergonya i un menyspreu als valencians’. El diputat de les Corts més veterà i membre de la direcció del grup popular va assegurar que proposaria al síndic del seu grup ‘una iniciativa perquè es retire el diccionari’.

Dotze anys de feina

El DNV és el resultat d’una tasca col·lectiva de dotze anys feta amb rigor filològic, ‘que aspira a integrar equilibradament les diferents sensibilitats lingüístiques al si de l’AVL’, diu la institució, que amb l’aprovació considera la jornada de divendres un dia històric per a la llengua i la cultura del poble valencià: ‘La data del 31 de gener de 2014 marcarà un abans i un després per a tots aquells ciutadans que estimen el signe d’identitat més emotiu i potent d’un poble.’

Des que es va posar en marxa l’AVL el 2001 ha publicat unes quantes obres de pes com el ‘Diccionari Ortogràfic i de Pronunciació del Valencià‘ (DOPV), el 2005, amb el suport de divuit dels dinou membres, i la ‘Gramàtica Normativa Bàsica‘, aprovada el 2006 per unanimitat.

El DNV es podrà consultar a partir de la setmana que ve a través de la pàgina web de la institució.

Torró (EU): ‘És infame l’ús partidista que fa el PP contra el dictamen científic de la llengua’

El portaveu adjunt d’EUPV, Lluís Torró, considera ‘inassumibles’ les declaracions de Serafín Castellano respecte al fet que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua hagi perdut ‘tot el sentit’ per la definició que apareix al Diccionari Normatiu Valencià. ‘A més d’encabotar-se que el Sol dóna voltes al voltant de la Terra es veu clar quina era la intenció de la reforma de l’AVL: controlar-la. És infame que es faça un ús partidista contra un dictamen científic sobre el qual no hi ha cap controvèrsia entre els filòlegs.’

Torró afegeix: ‘El PP demostra estar molt esglaiat per les perspectives electorals quan recorre a aquests arguments per mobilitzar la part més atàvica dels seus votants. Saben que la ciutadania valenciana està ansiosa per posar-los en el carrer i no dubten a desprestigiar organismes que ells mateixos van impulsar per tractar desesperadament d’evitar el que és evident que és inevitable: la fi del règim del PP al País Valencià.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem