El Perú recupera ‘la mar de l’almirall Grau’

  • El Tribunal Internacional de l'Haia ha resolt una llarga disputa territorial entre els governs peruà i xilè per un tros d'oceà Pacífic amb nom català

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Redacció

03.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La setmana passada, el Tribunal de Justícia Internacional de l’Haia va resoldre una disputa territorial que el Perú i Xile arrossegaven des de feia més d’un segle. Amb la sentència dictada pels jutges de la ciutat neerlandesa, el Perú ha recuperat 50.000 km2 de mar. El govern peruà es va afanyar a celebrar la recuperació de la ‘mar de Grau‘, un nom d’evidents reminiscències catalanes.

El nom de la mar de Grau fa referència a un dels grans herois nacionals del Perú, d’origen familiar català, però força desconegut a casa nostra: l’almirall Miguel Grau.

El màxim ‘cavaller de les mars’ de la Marina de Guerra peruana, Miguel Grau Seminario, va néixer el 27 de juliol de 1834 a Piura (vídeo). Era fill de María Luisa Seminario del Castillo –una noia de la ciutat– i de Juan Manuel Grau y Berrío, ex-tinent coronel dels exèrcits colombians que havien arribat al Perú amb Simón Bolívar per lluitar per la independència americana. Juan Manuel Grau era fill de Joan Francesc Grau i Girona, nat a Sitges el 1760 i traslladat a Colòmbia en cerca de fortuna.

L’almirall Miguel Grau Seminario és recordat amb tota mena de places i carrers, a més d’acadèmies, clubs esportius i fins i tot amb una data al calendari festiu peruà, el 8 d’octubre, en commemoració del combat naval d’Angamos al Pacífic (vídeo) del 1879, en què va perdre la vida.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem