Nous testimonis del cas Puig Antich desmunten la versió oficial

  • Jordi Panyella publica un llibre amb declaracions de testimonis que parlen per primera vegada · Seran incorporades a la querella argentina com a prova documental

VilaWeb
ACN
29.01.2014 - 14:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El periodista Jordi Panyella ha presentat el llibre ‘Salvador Puig Antich, cas obert’, un relat que inclou testimonis directes que parlen per primera vegada del cas i que desmunten la versió oficial de l’execució de Puig Antich, ara fa quaranta anys. S’hi destaquen les declaracions inèdites de Xavier Garriga, company de militància de Puig Antich, de les infermeres que van atendre’l a l’Hospital Clínic i d’Enric Palau, ajudant del jutge instructor a qui la policia va ordenar que muntés el sumari d’acord amb els interessos propis i que fes desaparèixer proves. També hi ha el relat d’un testimoni que fa miques una de les proves documentals claus del cas: l’autòpsia d’Angus, el policia mort suposadament per Puig Antich.

Panyella ha dit que allò que més indignava del cas ‘és que en cada prova presentada es pot veure la manipulació dels fets’. De fet, presenta en aquest relat testimonis que parlen per primera vegada dels fets i que servirien per demostrar que es van manipular proves claus del sumari contra Puig Antich. 

Destaca, entre més, la declaració del soldat Enric Palau, que en aquell moment treballava amb el jutge instructor encarregat del sumari. Aquest revela en el llibre com la policia el va obligar a preparar un sumari on no hi apareixien tots els documents: ‘Els agents del cos de policia manaven allà i decidien què anava al sumari i què no hi anava, quins documents s’hi incorporaven i quins quedaven guardats a l’armari del jutjat.’ 

Segons que ha explicat l’autor, alguns dels documents que no van ser incorporats al sumari van ser informes mèdics, informes de balística i documents on testimonis reconeixien haver vist un policia disparant en el portal del carrer Girona on suposadament Puig Antich va atacar el policia Francisco Anguas. 

El testimoni de Palau –‘clau en el cas’– diu que van ser els altres policies qui van matar a Anguas. L’autor del llibre considera que tot va ser ‘un error policíac de mala praxi’, ja que, en el moment dels fets ‘faltaven dispositius i els agents no portaven manilles i per tant no van poder reduir Puig Antich’.

El llibre també recull el testimoni de les dues infermeres de l’Hospital Clínic que van atendre Puig Antich entre el 28 de setembre i el 2 d’octubre del 1973. Expliquen que durant aquells dies no podia parlar, perquè la bala li havia anat a parar a la mandíbula: ‘Tenia la boca cosida i no podia ingerir menjar com una persona normal’. Per això expressen la seva sorpresa quan un fiscal i dos policies van presentar-se a l’hospital i van sortir-ne amb una declaració de vuit pàgines del mateix Puig Antich. En aquelles condicions ‘difícilment hauria pogut fer front a un interrogatori com el descrit a l’acta’, conclou l’escriptor. 

Un altre dels testimonis és el d’un mosso que era a la sala de la comissaria on li van practicar l’autòpsia al subinspector Anguas. Aquest testimoni ‘tira per terra una de les proves documentals claus del cas’, segons Panyella, que explica que ‘el cadàver tenia més de tres trets’, contràriament al que diu l’autòpsia oficial. 

‘Cinc trets vol dir que almenys dos dels impactes que va rebre Anguas no van sortir de la pistola d’en Salvador, ja que la versió policíaca i la sentència van determinar que havia disparat quatre vegades, i que en tres ocasions va fer diana’, relata el llibre. A més, aquest testimoni també explica que les condicions en què es va fer l’autòpsia no eren les adequades i hi havia anomalies. 

Per últim, l’autor ha volgut destacar el testimoni de Xavier Garriga, company de Puig Antich i testimoni dels fets ocorreguts al portal del carrer Girona. Garriga parla per primera vegada en aquest llibre. Segons l’autor, els policies, en el seu dia, van arrancar-li ‘una declaració sota la por’ i després no va ser cridat al consell de guerra. 

‘Cap tribunal espanyol ha volgut reobrir el cas’

Panyella també ha explicat que l’advocat argentí Carlos Slepoy, que actualment representa a les germanes de Puig Antich davant de la justícia argentina, estudia d’ampliar la querella i afegir els testimonis que recull el llibre. De fet, el relat de Panyella serà incorporat com a prova documental del cas.

El periodista ha comentat que el cas no s’ha reobert davant de cap tribunal espanyol perquè ‘el passat franquista dels magistrats encara és molt present’. 

La querella presentada davant la justícia argentina l’any 2012 es concreta en un escrit d’acusació on es demana la detenció i el processament de José Utrera Molina, ministre del govern presidit per Francisco Franco que el març del 1974 va donar el vist-i-plau a l’execució de Puig Antich.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem