Sánchez-Camacho menysprea el parlament

  • Es nega a comparèixer per a donar explicacions sobre el cas Método 3 · El socialista José Zaragoza també planta la cambra

VilaWeb

ACN

29.01.2014 - 11:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, i el diputat del PSC al congrés i exdirigent dels socialistes, José Zaragoza, no han anat a comparèixer a la Comissió d’Afers Institucionals, tal i com havien estat reclamats per parlar del cas d’espionatge polític de Método 3. Tots els partits, menys el PP i el PSC, han carregat durament contra tots dos i sobretot contra Camacho, perquè el consideren una ofensa al parlament. CiU i ICV-EUiA han demanat la dimissió de la popular com a senadora, perquè ho és per designació parlamentària.

D’altra banda, Ciutadans ha avançat que tornarà a demanar una comissió d’investigació sobre el cas. PSC i PPC han defensat que “no tenien obligació” d’acudir a la comissió i han denunciat motius “polítics”.

Des d’Esquerra Republicana, la diputada Gemma Calvet ha qualificat de “lamentables” les negatives a comparèixer dels dos polítics catalans. “És gravíssim i posa en qüestió a tots els representants públics”, ha dit la republicana, tot afegint que, especialment en el cas d’Alícia Sánchez-Camacho “la ciutadania necessita explicacions”. “Amb la responsabilitat que té en aquest Parlament i havent fet publica la situació en el cas Método 3des del victimisme, no pot eludir donar explicacions”, ha sentenciat Calvet, que ha considerat que l’absència suposa un “menyspreu i una ofensa gravíssima” al Parlament.

Una de les intervencions més dures de la comissió l’ha fet el diputat d’ICV-EUiA, Jaume Bosch, que també ha vist en l’absència de Sánchez-Camacho i Zaragoza un fet “molt greu”. “El que discutim és que dos càrrecs públics de Catalunya estan incomplint l’Estatut, perquè l’article 59.5 diu que els càrrecs públics tenen l’obligació de comparèixer a requeriment del Parlament. Estan obligats a comparèixer independentment de les raons que puguin tenir per estar d’acord o no”, ha retret. Després de denunciar aquest “trencament de les regles del joc” i d’avisar que el seu grup ja ha presentat una proposta de resolució al Parlament per demanar que Sánchez-Camacho sigui reprovada i instada a deixar la seva acta de senadora, l’ecosocialista s’ha volgut dirigir al PPC.

Segons Bosch, des d’aquest moment i després de l’actitud de la presidenta popular, “el PPC perd tota la legitimitat per exigir el compliment de la legislació vigent”. “Avui Sánchez-Camacho està incomplint l’Estatut vigent que l’obligaria a ser aquí. Es corrobora que el PPC no dona la més mínima importància a l’Estatut, i aquest incompliment deixa al PPC sense autoritat per exigir mai més res sobre la legislació vigent”, ha sentenciat.

Des de Ciutadans, la diputada Carina Mejías ha qualificat de “deplorable” el cas d’espionatge de Método 3 que havia provocat les peticions de compareixença. “Això mereix explicacions i molt especialment per part de Sánchez-Camacho”, ha retret la portaveu de C’s. Mejías, a més, ha considerat que “aquest silenci de la presidenta del PPC la fa culpable, més culpable que víctima”. “El que hauria de fer és venir a donar explicacions, o és que té alguna cosa a amagar?”, ha conclòs. La diputada, a més, ha avançat que Ciutadans demanarà de nou la creació d’una comissió d’investigació sobre el cas per la seva “gravetat”.

El diputat de CiU Lluís Guinó ha considerat que les absències de Sánchez-Camacho i Zaragoza a la CAI els fan perdre “dignitat política i personal”. El nacionalista ha apel·lat així al caràcter “lògic i normal, ètic i moral” de la petició de compareixença a dos diputats, i especialment en el cas d’Alícia Sánchez-Camacho per ser senadora de designació parlamentària. En aquest sentit, Guinó ha reclamat que la popular torni l’acta de senadora i el PPC designi una nova persona per ocupar aquell escó a la Cambra Alta espanyola en nom del Parlament. El diputat de CiU, a més, ha recordat al PPC que els nacionalistes estan disposats a crear una comissió d’investigació sobre Método 3 -tal i com havien demanat des del PPC per fer efectiva la compareixença de Sánchez-Camacho- sempre i quan “vingui a comparèixer tothom que hagi estat involucrat, ministres inclosos”. Aquestes condicions, a més, han rebut després el suport d’ERC.

Les defenses del PSC i PPC

En un sentit ben diferent s’ha expressat el socialista Celestino Corbacho, que ha volgut defensar la poca conveniència que José Zaragoza acudeixi a comparèixer per aquest tema a la CAI. Segons el diputat del PSC, el cas va agafar “una dimensió i forta repercussió pública”, però tenint en compte que la investigació amb el ministeri fiscal i la policia judicial “en cap moment del procediment va fer citat Zaragoza en qualitat de res”, l’exsecretari d’Organització no té perquè acudir al Parlament a parlar del cas.

A més, Corbacho ha remarcat que “després de totes les investigacions, l’Audiència ha arxivat el cas” i, per tant, “si no hi ha cas i mai va ser citat a declarar, la pregunta és obvia: Quin és el motiu pel que volen que comparegui José Zaragoza?”. “No hi ha motiu objectiu. Puc pensar que és purament polític i per continuar fent soroll per una matèria tancada”, ha denunciat Corbacho.

Des del PPC, el diputat Santi Rodríguez ha començat la seva intervenció queixant-se al president de la CAI, Sergi Sabrià, per haver col·locat el cartell amb el nom d’Alícia Sánchez-Camacho davant la cadira buida a l’inici de la sessió. “És un espectacle mediàtic i una campanya de linxament”, ha criticat el popular.

Rodríguez, a més, ha defensat que la presidenta del PPC no tenia “cap obligació de comparèixer” a la CAI perquè “les funcions del Parlament són exercir activitat legislativa i controlar l’acció política i de Govern”. “Sánchez-Camacho no forma part del Govern i el control de l’oposició no està entre les funcions del Parlament de Catalunya”, ha afegit. A més, el popular ha argumentat que la Comissió d’Afers Institucionals “té competències amb Estatut, relacions institucional, participació, organització de la Generalitat, funció pública, governs locals, esports, afers religiosos i memorial democràtic. Els motius pel que s’ha fet cridar Sánchez-Camacho res tenen a veure amb aquestes matèries”, ha sentenciat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem