Acció Cultural engega la mobilització contra el tancament de Catalunya Ràdio al País Valencià

  • Demà, concentració davant del Palau de la Generalitat

VilaWeb

ACN

28.01.2014 - 18:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) prepara al·legacions contra l’expedient sancionador del ministeri d’Indústria que va forçar a cessar les emissions de Catalunya Ràdio amb amenaces de fortes sancions. L’entitat ha denunciat aquest dimarts en un acte públic el que considera hi ha hagut ‘voluntat de càstig i desproporcionalitat’ i ha anunciat l’inici de les mobilitzacions amb una concentració aquest dimecres. Acompanyats de representants de la societat civil i de formacions polítiques de l’oposició, el president d’honor d’ACPV, Eliseu Climent, i el president de l’entitat, Joan Francesc Mira, han llegit sengles declaracions institucionals lamentant la situació ‘d’emergència lingüística al País Valencià’.

La concentració de protesta d’aquest dimecres ha estat convocada conjuntament amb el comitè d’empresa de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) a la plaça de Manises de València, davant del palau de la Generalitat, contra el tancament de RTVV, TV3 i Catalunya Ràdio. Tot plegat, dos mesos després del cessament de Canal 9 i Ràdio 9 i una setmana més tard que ACPV es veiés obligada a tancar les emissions de Catalunya Ràdio.

ACPV ja ha anunciat que la pròxima manifestació amb motiu del 25 d’abril serà una mobilització oberta ‘a tots aquells que volen un procés de canvi’ al País Valencià.

Denúncia a Europa

De manera paral·lela, l’entitat vol denunciar a Europa la situació que viu la llengua al País Valencià. El membre de la junta directiva, Ferran Suay, ha explicat que hi ha un grup de pressió que treballa per a fer interpel·lacions parlamentàries sobre la manca de mitjans en llengua pròpia al territori. I ha afegit que un equip jurídic treballa per veure si hi ha cap partida per part del Parlament Europeu per a l’estat espanyol lligada a la carta europea per a les llengües regionals i minoritàries i al respecte als drets humans i lingüístics. ‘En cas que sigui així, intentar blocar l’entrada de diners subsegüent a aquests drets’, ha advertit.

Llengua condemnada

Durant la seva intervenció, el president d’ACPV, Joan Francesc Mira, ha dit que l’entitat va rebre amb ‘sorpresa’ l’expedient sobre Catalunya Ràdio perquè no hi havia hagut cap requeriment previ. Mira s’ha demanat si és que hi havia ‘voluntat de castigar ACPV pel simple fet d’existir’. El president de l’entitat ha afegit que la quantia de les multes és ‘desproporcionada per a una associació cultural sense ànim de lucre’. Ha anunciat que Acció Cultural prepara al·legacions i ha confiat que el ministeri entengui que les emissions ‘mai no han estat causa de cap problema, queixa o denúncia; que no va haver cap tipus d’avís previ; que la reacció de l’entitat va ser immediata’.

‘Objectivament, els valencians ens hem quedat sense oferta televisiva i de ràdio en la nostra llengua. I vetar l’accés d’una llengua als mitjans audiovisuals de masses en ple segle XXI vol dir que es vol condemnar aquesta llengua a la postergació domèstica, i la idea de País Valencià reduir-la a la trista condició de tres províncies desarticulades i, si pot ser, enfrontades i mentalment, comunicativament, allunyades entre si’, ha lamentat.

El president d’honor d’ACPV, Eliseu Climent, ha fet un repàs històric de les emissions de Catalunya Ràdio i TV3 i ha remarcat que varen permetre, juntament amb l’arribada de RTVV, ‘una presència de la llengua catalana als mitjans de comunicació de masses com mai hauria estat imaginable al País Valencià’.

Climent ha advertit que amb el tancament de RTVV, Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, el govern d’Alberto Fabra ‘ha creuat una línia roja: tancar ràdios i televisions públiques, deixar el País Valencià sense cap mitjà en català i sotmetre una associació cultural sense ànim de lucre a un procés inquisitorial és, objectivament, un abús de poder’.

Present a l’acte, la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, s’ha declarat sorpresa per ‘l’hostilitat contra la llengua’. I ha lamentat que una part dels deu milions de catalanoparlants es trobin ‘privats de mitjans en llengua pròpia’ per una decisió que ha dit que va ‘en contra del progrés tècnic i la llibertat d’expressió’.

‘Som aquí per expressar la força d’una societat activa, no ens volem rendir, som necessaris’, ha conclòs.

Suport social i polític

A més de Muriel Casals, a l’acte ha estat present el secretari de Relacions Institucionals i Cultura d’UGT-PV, Juan Ortega; el secretari de Comunicació, Relacions Institucionals, Política Lingüística, Cultura i Coordinació d’Òrgans de Direcció de CC.OO-PV, Bernat Asensi i la secretària d’Acció Sindical de la Federació de Serveis a la Ciutadania, Soledad Fernandez; el secretari de Comunicació d’Intersindical Valenciana, Marc Candela; el diputat del PSPV-PSOE, Josep Moreno així com la secretària de política lingüística del PSPV-PSOE, Josep Moreno; portaveu del grup parlamentari Compromís, Enric Morera; la portaveu del grup parlamentari d’Esquerra Unida del País Valencià, Marga Sanz i el president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Agustí Cerdà.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem