Artur Mas a la BBC: ‘No es pot aturar un moviment democràtic i pacífic com aquest’

  • El president assegura a la televisió britànica que 'no es podrà convèncer els catalans que no tenen dret a votar'

VilaWeb
ACN
19.01.2014 - 09:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de Catalunya, Artur Mas, diu en una entrevista a la BBC que no es pot ‘aturar un moviment democràtic i pacífic’ com el que han començat els catalans per fer un referèndum d’independència. La cadena britànica analitza en un reportatge d’Alan Little la situació a Catalunya, i la compara amb Escòcia. ‘No es podrà convèncer els catalans que no tenen el dret de votar’, defensa el president de la Generalitat, que admet que li agradaria que el govern espanyoles actués ‘amb la mateixa mentalitat’ que el britànic i permetés un referèndum. ‘El nostre objectiu és assolir un acord, però la diferència és que a Espanya el govern central diu que no tenim el dret a votar’, remarca.

El reportatge, titulat ‘Perquè els catalans independentistes envegen Escòcia?’, cita el poble de Sant Pere de Torelló, que es va convertir en el primer en declarar-se territori català lliure. ‘És un rebuig simbòlic a l’herència espanyola a favor d’una identitat catalana explícita’, diu el reportatge de la BBC, que destaca la presència d’estelades i senyeres als balcons. 

La BBC assegura que hi ha hagut ‘un creixement dramàtic del suport a la independència catalana en els últims anys’, i cita la manifestació de la Diada del 2012. ‘Les enquestes freqüentment situen el suport a la separació d’Espanya a més del 50%’, destaca. 

El periodista Alan Little entrevista durant el reportatge el president Artur Mas, que diu que vol fer un referèndum d’independència al novembre. ‘Espanya, però, ha dit que la decisió és il·legal i que el referèndum no es farà’, remarca la BBC. ‘No és il·legal. El govern espanyol diu que els nostres plans són il·legals, però no és veritat. Hem identificat cinc marcs legals diferents per organitzar i fer la consulta’, diu Mas. La televisió britànica admet que la situació té un ‘marcat contrast amb la d’Escòcia’, on es va arribar a un acord ‘sobre el moment de la votació i la pregunta’. 

‘Això és una gran diferència, i marca la diferència’, defensa el president català. Mas creu que amb la seva actitud el govern britànic està intentant que ‘Escòcia no marxi’. ‘Mentre que el govern espanyol està intentant garantir que Catalunya no pugui marxar’, explica. 

‘El govern britànic i la campanya anti-independència ‘Better Together’ han dit que respectaran el resultat del referèndum’, assenyala el reportatge de la BBC. ‘Tenim una mica d’enveja del que està passant al Regne Unit’, explica Artur Mas al reporter. Assegura que li agradaria treballar amb polítics que tinguessin ‘la mentalitat britànica’. ‘Si tens una nació, Escòcia o Catalunya, i una gran majoria de la població d’aquesta nació demana de fer un referèndum, democràcia real, què has de fer? T’has d’asseure a la taula i assolir un acord, i permetre a la gent votar. Aquesta és la via britànica. I m’agradaria que Espanya fes exactament igual, tingués la mateixa mentalitat’, admet Mas. Amb tot, el president de la Generalitat assegura que està ‘bastant segur’ que ‘al final el govern espanyol reaccionarà d’alguna manera’. 

‘Però Espanya no és el Regne Unit i Catalunya no és Escòcia’, explica el reporter de la BBC, que afegeix que tot i que tenen una població similar, Catalunya és ‘la regió més rica i econòmicament productiva’ de l’estat espanyol i hi aporta ‘molt més del seu percentatge de població’ en impostos. En canvi, diu, a Escòcia els percentatges d’aportació econòmica i població són ‘similars’. El reportatge afirma que la diferència entre el que els catalans paguen i reben de l’Estat espanyol ‘ha disparat el suport per la independència’.

La BBC també argumenta que una altra diferència ‘clau’ entre Escòcia i Catalunya és que mentre a Edimburg el suport per la independència ha estat ‘sòlid en el 30% durant dècades’, a Barcelona ha pujat ‘des de l’inici de la crisi econòmica’. ‘Això porta alguns anti-independentistes a dir que el creixement actual és efímer, una anomalia, una resposta a curt termini a la crisi econòmica, però que podria tenir conseqüències a llarg termini’, diu la BBC. 

‘Podríem suspendre l’autonomia de Catalunya’, diu el PP

El reportatge assegura que ‘tres quartes parts de la població’ a Catalunya volen votar en un referèndum però que també hi ha ‘una minoria que vol que Espanya actuï per evitar que se celebri’. La BBC entrevista al diputat del PP Fernando Sánchez Costa, que assegura que el govern espanyol té ‘moltes opcions’ per frenar la consulta.

‘Esperem que no calgui arribar fins aquí, però per exemple podríem suspendre l’autonomia de Catalunya’, defensa el diputat popular. ‘La nostra constitució espanyola ens dóna les eines per fer-ho. No seria necessari suspendre el parlament català. A Irlanda del Nord va passar quelcom similar fa uns anys. Algunes competències es van retirar temporalment. Això podria passar a Catalunya’, alerta Sánchez Costa en declaracions a la BBC.

La cadena britànica assegura que ‘molts a Catalunya creuen que fer això només impulsaria encara més la independència’ i que ‘Artur Mas diu que tiraria endavant igualment’. ‘Deixi’m recordar-li’, diu Mas a la BBC, ‘que vam celebrar eleccions democràtics l’any passat’. ‘Les promeses electorals eren molt clares, i la gent ens va escollir perquè volien el dret a decidir. Hem de complir la nostra promesa i fer una consulta’, remarca el president de la Generalitat.

‘I si Espanya la bloqueja?’, pregunta el periodista de la BBC. ‘Llavors convocarem noves eleccions, com a molt tard el 2016, i les eleccions es convertiran en un referèndum’, defensa Mas. ‘Com es pot convèncer els catalans que no tenen el dret a votar? És difícil aturar un moviment democràtic i pacífic com aquest’, assenyala el president.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem