16.01.2014 - 06:00
Anna Maria Villalonga ha tingut cura de l’edició i també n’ha fet el pròleg, i hi reivindica la literatura de gènere que han fet escriptores d’aquest país, des de Maria Antònia Oliver fins a Núria Cadenes. Aquest llibre apareix setmanes abans que se celebri la BCNegra, el cicle literari especialitzat en literatura detectivesca i criminal, i el Tiana Negra, que tindrà lloc els propers 24 i 25 de gener.
“No podem obviar que les últimes trobades, festivals i conferències al voltant de la nostra narrativa negra han posat de manifest una realitat indiscutible: el fet que, en els darrers anys, el nombre de dones que es dediquen al gènere en català és escàs”, escriu Anna Maria Villalonga a Núvol. “Ara com ara comptem amb una autora de renom, Teresa Solana, i amb diversos intents més o menys coneguts, però sense una sensació de clara continuïtat. I no deixa de resultar curiós, perquè la història de l’escriptura criminal ens aboca a una quantitat ingent de representants femenines, antigues i actuals, d’arreu del món. Només cal recordar, per citar-ne algunes de les més significatives, Agatha Christie, Patricia Highsmith, P.D. James, Ruth Rendell, Sara Paretsky, Patricia Cornwell, Sue Grafton, Donna Leon, Maj Sjöwall, Fred Vargas, Ingrid Noll, Dominique Manotti, Karin Alvtegen, Asa Larsson, Claudia Piñeiro, Alicia Giménez Bartlett o Rosa Ribas. Les pioneres del gènere en català també havien estat dignes representants del crim. A banda de la desapareguda Maria Aurèlia Capmany, hi destaquen Maria Antònia Oliver i Margarida Aritzeta, però curiosament ambdues ˗encara en actiu˗ van desvincular-s’hi fa temps per escriure altres coses”, afegeix.
“És d’aquesta inequívoca mancança que neix la idea d’aquest volum, el tercer llibre de la recent encetada editorial de narrativa negra en català “Llibres del delicte”. Un títol provocatiu, Elles també maten, que aspira a cridar l’atenció del públic, però que, alhora, vol deixar de banda explícitament qualsevol tòpic o connotació típica de la literatura de dones”.
Podeu llegir l’article complet, aquí.