15.01.2014 - 17:21
La gran majoria dels diputats al Parlament Europeu veuen amb ‘indignació i estupefacció’ el projecte de llei de l’avortament del govern espanyol, segons l’eurodiputat d’ICV, Raül Romeva, que juntament amb altres parlamentaris lidera a Europa la lluita contra la proposta del ministre Alberto Ruiz-Gallardón. ‘El que estem intentant és enviar un missatge molt clar al govern espanyol perquè aturi aquesta bogeria i escolti el sentit majoritari, el sentit comú europeu’, ha destacat Romeva. El president del comitè pels Drets de les Dones i la Igualtat de Gènere, Mikael Gustafsson, ha iniciat per exemple una campanya de recollida de signatures contra el projecte.
Per l’eurodiputat Raül Romeva, els plans de l’executiu de Rajoy de limitar el dret a l’avortament treuen Espanya del grup ‘capdavanter’ en matèria de drets sexuals i reproductius i la situen en ‘un grup anacrònic’. Segons l’ecosocialista, la gran majoria del Parlament Europeu coincideix amb aquesta lectura ‘fins i tot dins del mateix grup conservador’. ‘Això és el que és significatiu, al propi PP europeu no entenen el que està passant a Espanya’, lamenta Romeva.
L’eurodiputat d’ICV ha apel·lat a la Comissió Europea perquè ‘faci el que li toca fer’ que és ser ‘garant dels tractats’. ‘Estem parlant d’un dret fonamental bàsic, el dret de les dones a tenir control sobre el seu propi cos’, ha destacat Romeva en declaracions a l’ACN. Segons ell, encara que hi hagi qui argumenti que el principi de ‘subsidiarietat’ reserva aquests afers als governs estatals, en un context europeu ‘ha de primar’ el ‘respecte fonamental de les dones, sigui quina sigui la seva nacionalitat o estatus econòmic, per garantir el control sobre el seu propi cos i la seva sexualitat’.
Suport internacional
‘És important que aquest parlament, o que almenys els membres del parlament, tinguin una visió molt clara que els drets bàsics no són un tema dels governs nacionals, els drets bàsics són per la Unió Europea’, ha assegurat, en la mateixa línia que Raül Romeva el president del grup socialista a l’Eurocambra, l’austríac Hannes Swoboda. Segons Swoboda, que ha parlat en roda de premsa sobre el tema, amb projectes com el del govern espanyol la UE perd credibilitat. ‘Com podem donar un bon exemple al món si anem enrere en importants avanços que havíem fet?’, s’ha preguntat.
De fet, el dret a l’avortament és un dels temes socials més destacats de la sessió d’aquest gener del Parlament Europeu a Estrasburg, ja que aquest dimecres s’han celebrat tres rodes de premsa sobre la qüestió i un grup d’eurodiputats fins i tot ha fet una protesta davant de l’hemicicle per mostrar la seva oposició al projecte de Gallardón. A més, el president del comitè pels Drets de les Dones i la Igualtat de Gènere, Mikael Gustafsson, ha iniciat una campanya de recollida de signatures contra el projecte. ‘Cal quantificar i fer una llista tan llarga com sigui possible de suports de tots els països’, ha explicat Raül Romeva. ‘El president del comitè, Gustafsson, demana que els col·legues se sumin a la denúncia per mobilitzar el màxim de signatures’, ha afegit.
Intervenció de la Comissió Europea
Dijous la Comissió Europea compareixerà a la cambra per debatre sobre els drets sexuals i reproductius en el context de la Unió Europea, un debat que Romeva espera que serveixi per donar un ‘toc d’atenció’ a Espanya. ‘Espero que deixin clar el missatge que el ministre Gallardón i el govern del PP estan anant en la direcció equivocada’, ha assegurat Romeva, que reclama una ‘resposta clara i contundent, no només de la Comissió Europea, sinó també d’altres estats’ en contra del projecte de llei.
L’eurodiputat portuguès Rui Tavares ha donat suport a la mobilització en contra del projecte de llei de l’avortament, i ha lamentat en una roda de premsa que el PP vulgui fer ‘retrocedir’ Espanya ‘per raons d’obsessió ideològica’. ‘És una reforma absurda que no millora res, les coses empitjoraran, els portuguesos estem molt sorpresos amb aquest canvi’, ha admès l’eurodiputat dels Verds.
Recordar la lluita pels drets als més joves
Per la francesa Nicole Kil-Nielsen, el projecte de llei també és un pas enrere i demostra la necessitat de defensar constantment els drets de les dones. ‘Vaig començar la meva vida política lluitant pel dret a l’avortament a França a finals dels 60. Cal recordar a les generacions joves que mai res és definitiu, que s’ha de continuar alerta’, ha defensat des d’Estrasburg.
Raül Romeva ha coincidit amb Kil-Nielsen, assenyalant que ‘res està garantit, i menys quan parlem dels drets de les persones’. ‘Cal estar cada dia en guàrdia. Si hem arribat fins aquí no és per res, és per la lluita de molts moviments que han reclamat coses fonamentals com els drets de les dones’, ha remarcat Romeva, que ha afegit que ara el PP no pot ‘tirar per la borda’ tots les fites assolides fins a dia d’avui. Segons ha indicat l’eurodiputat a l’ACN, la proposta del PP contra l’avortament ‘posa de manifest que els drets no estan garantits, i cal seguir treballant dia a dia perquè es consolidin’.