Què va fer la Moncloa per evitar que Catalunya aparegués a la Casa Blanca

  • L'equip del president espanyol va vetar mitjans catalans i alguns d'espanyols i va controlar qui faria les preguntes

VilaWeb
VilaWeb

Redacció

14.01.2014 - 10:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no va poder evitar que es plantegés la qüestió sobre el procés sobiranista en la reunió que va tenir ahir a la Casa Blanca amb el president nord-americà, Barack Obama. Això, malgrat el vet de la Moncloa a les televisions i ràdios catalanes i a diversos mitjans espanyols. Finalment, un dels dos enviats de RAC-1, Gustau Alegret, va accedir-hi acreditat com a corresponsal. Alegret i el correponsal de la mateixa ràdio a Madrid han explicat com la Moncloa va voler evitar que aparegués la qüestió catalana.

Així ho han explicat Jordi Armenteras i Gustau Alegret avui a RAC-1:

Ni TV3, ni Catalunya Ràdio, ni RAC-1 no van poder accedir a cobrir la reunió dels dos mandataris.Segons que van explicar alguns corresponsals que van haver de restar fora de la visita, els responsables de comunicació del govern espanyol van fer un ‘sorteig sense cap mena de transparència’ i tan sols hi van deixar passar deu mitjans escollits: ABC, Onda Cero, RNE, Cuatro, TVE, l’agència EFE, Antenta3, La Vanguardia, El País i la COPE.

Avui n’ha parlat el correponsal de RAC-1 a Madrid, Jordi Armenteras, que cobreix habitualment l’activitat de l’executiu espanyol i que ha viatjat a Washington. Armenteras explica que la Moncloa va dir que només hi hauria un torn de pregunta per a la premsa nord-americana i una altra per a la premsa espanyola, i que en aquest cas ja havien designat qui la faria: José Miguel Blanco, que és qui cobreix presidència del govern espanyol per a l’agència EFE.

‘Ens vam queixar, perquè si només hi havia un torn de pregunta pensàvem que podríem decidir-ho entre nosaltres, els periodistes. Vam consensuar la pregunta, i José Miguel Blanco va ser el portaveu de tots nosaltres quan se li va demanar a Rajoy per la recuperació econòmica quan hi ha una desocupació del 27% i què passa amb Catalunya. Obama es va negar a contestar la pregunta i la va respondre a Rajoy.’

Alegret explica que Obama i Rajoy disposaven de traducció simultània en anglès i en espanyol, i que, ‘mentre Obama acabava d’escoltar la traducció de la pregunta Rajoy va saltar immediatament i va contestar, dient allò de la inestabilitat, la crítica al secessionisme. La pregunta no citava Catalunya, sinó ‘moviments secessionistes a Europa’, i demanava per si podien representar una amenaça. A Rajoy se li va veure l’actitud que havia d’intervenir ell per deixar clar el tema. Obama després simplement va fer una reafirmació sobre que a Europa la veuen millor ara que no fa un any, i no va dir res més. I no es va referir ni al cas escocès ni al cas català.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem