13.01.2014 - 08:27
Aviat farà un any que cinc diputats del PSC van trencar la disciplina de vot i, desobeint la direcció de Pere Navarro, es van negar a votar contra la declaració de sobirania al parlament. Ara hom es pregunta què faran Àngel Ros, Joan Ignasi Elena, Rocío Martínez-Sampere, Marina Geli i Núria Ventura dijous, quan el ple voti de demanar al congrés espanyol que transfereixi la competència per a convocar referèndums. Navarro està convençut que tots els diputats socialistes hi votaran contra i, de fet, segons que informa avui La Vanguardia, la direcció del partit ja ha decidit que expulsarà tots els diputats que trenquin la disciplina de vot; és a dir, aquells que no votin contra la consulta. Però els crítics continuen demanant llibertat de vot o fins i tot que el PSC en bloc s’abstingui en la votació. Per una altra banda, aquestes darreres hores ha augmentat la pressió de tots els partits en favor del dret de decidir sobre el PSC.
La posició que defensa la direcció dels socialistes catalans sembla clara i definida. Segons Navarro, el partit havia decidit de no donar suport a cap proposta que no fos acordada amb el govern espanyol, però el cas és que des d’un bon començament es va negar a subscriure la petició que aprovaran CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, els mateixos partits que el mes passat van pactar la pregunta i la data del referèndum sobre la independència.
Avui a la reunió de l’executiva del PSC, la direcció vol fer un gest de fermesa i apaivagar la dissidència, mentre s’espera que els crítics continuïn demanant llibertat de vot per a abstenir-se. Abans de la votació hi haurà també una reunió del grup parlamentari, dimecres, un dia abans del ple extraordinari.
Un dels diputats díscols en la votació d’ara fa un any, Àngel Ros, va dir la setmana passada que dijous preferiria abstenir-se que no pas votar contra la sol·licitud. Però més tard va afegir que esperava que la posició del partit fos unànime i que fer aquesta petició al congrés espanyol ‘no donaria cap resultat pràctic i generaria frustració a la societat catalana’.
Pressió als socialistes
Mentrestant, els partits favorables al dret de decidir han pressionat els socialistes perquè finalment donin suport a la petició que es votarà dijous.
La coordinadora nacional d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), Dolors Camats, demana la implicació dels polítics ‘que han fet esforços entorn de la consulta’. Un missatge que llança directament a Pere Navarro, a qui demana la col·laboració ‘no pas per demanar als seus diputats que votin que no’, sinó per convèncer PSOE i PP.
El president del consell nacional d’Unió, Ramon Espadaler, va demanar ahir al PSC i a Navarro que dijous s’afegissin a la majoria del parlament que sol·licitarà que es transfereixi a Catalunya la competència per a convocar referèndums.
I el vice-secretari general d’ERC, Oriol Amorós, va fer ahir una crida al PSC a ‘sumar-se a la majoria demòcrata’. ‘El PSC és un partit de llarga trajectòria democràtica –va dir– i per això li demanem’ que s’alineï amb CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. Per Amorós, el plenari de dijous demostrarà que és mentida que no hi hagi una fórmula legal per a votar en una consulta el futur polític de Catalunya. ‘Ningú no pot dir que la votació impliqui ser favorable a la independència, sinó que els catalans decideixin el seu futur. Demanem que tothom reflexioni i que se sumin als demòcrates perquè els catalans puguin votar’, va afegir.