08.01.2014 - 12:37
El president de la Comissió Europea, Jose Manuel Durao Barroso, ha respost la carta que el president de la Generalitat, Artur Mas, li va enviar la setmana passada demanant-li suport per a la celebració de la consulta. En la carta, Barroso repeteix la resposta que la Comissió ha vingut donant aquests últims mesos i diu a Mas que no té pas competències per a resoldre ‘qüestions internes’ dels estats membres. Així ho ha explicat el portaveu de la Comissió, Olivier Bailly, segons el qual el rol de l’executiu comunitari ‘no és pas de donar resposta aquest esdeveniment polític’. I ha insistit que una nou estat independent quedaria fora de la Unió Europea.
Mas va enviar la carta en favor de la consulta del 9 de novembre a tots els dirigents europeus. A més, la Generalitat va elaborar un memoràndum de defensa del dret de decidir de Catalunya i Mas el va fer arribar a vint-i-set primers ministres de la Unió Europea i a quaranta-cinc governs de la resta del món.
En la roda de premsa habitual de la CE a Brussel·les, el portaveu comunitari ha assegurat que la institució que presideix Barroso “sens dubte” seguirà els desenvolupaments polítics a Catalunya en els propers mesos, però no hi interferirà. “Des d’un punt de vista polític i legal, és un tema de les autoritats espanyoles i és un debat que s’ha de fer a Espanya”, ha assegurat Olivier Bailly.
“No entrarem en el debat sobre la legalitat de cap votació o referèndum, perquè les normes que s’apliquen a aquesta particular situació són d’Espanya”, ha reiterat el portaveu, que ha remarcat que “no hi ha res en els tractats de la UE” que els doni “l’autoritat o l’anàlisi legal per expressar una opinió” sobre la validesa d’un referèndum a Catalunya.
“Per respectar el que està passant a Espanya hem de mantenir el nostre rol, que és el de no comentar sobre aquesta situació particular”, ha afirmat el portaveu. “És un debat que s’ha de fer a Espanya, i mentre el respectem, també demanem que es respecti el nostre rol, que és el de no comentar sobre aquests temes”, ha afegit.
Informació relacionada:
Un estudi francès qüestiona que es pugui expulsar Catalunya de la UE