05.01.2014 - 06:00
Qualsevol ciutadà amb passaport espanyol es pot quedar sense dret d’atenció sanitària si no té feina, ha exhaurit el subsidi de desocupació o prestacions semblants i passa més de tres mesos fora de l’estat espanyol en un any. És el resultat de dues esmenes que va introduir el Partit Popular al projecte de llei de pressupost per al 2014 i que va entrar en vigor l’1 de gener. Els canvis a la llei de sanitat i la de la Seguretat Social limiten la cobertura sanitària pública als desocupats a l’estranger, un col·lectiu en augment constant per la crisi.
Les esmenes es van publicar en plenes festes de Nadal al Butlletí Oficial de l’Estat i estableixen, ras i curt, que les persones sense feina, que hagin exhaurit la prestació i els subsidis per desocupació, i que se’n vagin fora més de noranta dies en un any perden el dret d’assistència sanitària. Tothom qui reuneixi aquestes condicions és considerat des del dia 1 de gener ‘no resident’ i, si torna a l’estat espanyol, ja no tindrà dret teòricament a la Seguretat Social.
Durant la tramitació de la llei pressupostària, el portaveu de Sanitat del PP al congrés espanyol, Rubén Moreno, va confirmar l’exclusió, però hi va restar importància perquè, assegurava, el dret a l’assistència sanitària es recuperarà ‘automàticament quan es torni a Espanya’ si se’n certifica la residència. ‘Si passes més de noranta dies fora del país, deixes d’ésser resident espanyol i et converteixes en resident d’un altre país, que és el que ha de cobrir l’assistència sanitària en comptes d’Espanya amb càrrec als seus impostos’, justificava.
La plataforma YoSíSanidadUniversal, que ha seguit de prop la tramitació d’aquest canvi legislatiu, assegura que es confirma ara el que ja es denunciava fa un any, quan el decret 16/2012 va elminar el dret a l’atenció sanitària universal ‘no pas per a estalviar, sinó per a canvia el model’: ‘Cada vegada hi ha més sectors exclosos de l’accés a la salut pública.’