Lleida dóna suport al referèndum amb el vot favorable de regidors del PSC

  • El batlle, Àngel Ros, s'absté després d'haver donat llibertat de vot als regidors

VilaWeb

ACN

23.12.2013 - 14:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat avui amb els vots de CiU i de diversos regidors del PSC i l’abstenció del batlle, el socialista Àngel Ros, una moció de suport a l’acord sobre la data i la pregunta del referèndum a Catalunya. El PSC ha donat llibertat de vot als seus regidors en el text presentat per CiU, i uns quants hi han votat favorablement, malgrat l’oposició de la direcció socialista. Tot i això, el ple ha debatut també una moció del PSC en defensa d’una consulta pactada entre Generalitat i Estat, que també ha prosperat i ha comptat amb més suports que la moció de CiU. El grup municipal del PP ha votat en contra d’ambdues dues mocions.

El Ple de la Paeria corresponent al mes de desembre ha estat marcat pel debat de dues mocions, de CiU i PSC, relacionades amb la celebració de la consulta perquè els ciutadans de Catalunya puguin decidir sobre el futur del seu país. La presentada per CiU proposava el suport a l’acord entre CiU, ERC, ICV i la CUP per la data i la pregunta de la consulta, mentre la del PSC defensava “una consulta pactada entre els governs de la Generalitat i l’Estat”. Abans del ple l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ja ha anunciat que es donava llibertat de vot als regidors del PSC en el text de CiU. Finalment ambdues mocions s’han votat per punts i les dues han prosperat. 

El primer punt de la seva moció, CiU demanava el suport de l’Ajuntament de Lleida a l’acord dels quatre partits del Parlament per a la celebració d’una consulta on el poble de Catalunya pugui decidir “de manera lliure i democràtica el seu futur col·lectiu”. Aquest punt ha rebut el suport de 8 regidors del PSC -4 hi ha votat en contra-, a banda dels 6 de CiU. També han rebut el suport de diversos regidors socialistes els altres dos punts de la moció per garantir l’exercici del lliure dret a decidir del poble català i per emplaçar el Govern a negociar l’organització d’aquesta consulta mitjançant la delegació de competències per part de l’Estat tal com preveu l’article 150.2 de la Constitució. Àngel Ros, com ja havia anunciat també, s’ha abstingut en tots els punts de la moció de la federació nacionalista. Per la seva part, la primera tinenta d’alcalde, Marta Camps, ha votat en contra el primer punt i s’ha abstingut en els altres dos. 

Per altra banda, la moció del PSC demanava en el seu primer punt el reconeixement del Dret a Decidir dels catalans mitjançant una consulta o referèndum “en un marc legal i acordat amb l’Estat”. Aquest punt s’ha aprovat amb només els 15 vots del PSC. CiU hi ha votat en contra. En canvi, en els altres dos punts, que reclamaven als governs de la Generalitat i de l’Estat a obrir un procés de diàleg per fer possible la consulta s’han acceptat amb el suport dels 6 regidors de CiU. 

Ros ha defensat la “posició pròpia i explícita” del PSC de suport al Dret a Decidir a una consulta pactada entre Generalitat i Estat i ha justificat la llibertat de vot que ha donat als regidors del seu partit ja que “al PSC compartim un projecte social i de progrés al servei de les persones del país en el qual hi caben diferents sensibilitats i pluralitat de visions de la relació entre Catalunya i Espanya, de l’organització de l’Estat i de l’organització de Catalunya, a partir d’un denominador comú i compartit que és un projecte social de progrés”.      

El cap de l’Oposició, Joan Ramon Zaballos (CiU), ha agraït públicament que Ros hagi donat llibertat de vot als regidors del PSC i ha defensat que després de l’acord per la data i la consulta “tocarà comprometre’ns i anar units perquè les dificultats seran moltes i variades però amb voluntat i compromís podrà funcionar”. Així, ha dit que ara “toca donar suport” a aquest procés endegat i “sumar-hi, si és possible, més gent i sensibilitats que tinguin en comú el reconeixent de la llibertat i el dret del poble de Catalunya de decidir pacíficament en seu futur”.   

Per la seva part, el portaveu del PP, Joan Vilella, ha reiterat que la posició dels populars és la del “no a una consulta il·legal” i ha acusat Ros i Zaballos d’utilitzar la Paeria “per demostrar qui és més sobiranista només amb finalitats personals i de promoció política”. El PP ha votat en contra d’ambdues mocions.  

Notícies relacionades:

El referèndum fractura el PSC a Barcelona

A Navarro se li descontrola el PSC de Terrassa pel referèndum d’independència

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem